Alo!

VUČIĆ U SOFIJI O KOSOVU I PRITISCIMA SA ZAPADA Znam da bi neki želeli da mi vide leđa!

- Piše: D. RAMADANI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče uoči samita EU - zapadni Balkan u Sofiji da nije dobio nikakav plan za rešenje Kosova, ali da je dobio naznake, načela i principe u kojima ima pristojnih stvari, ali i rešenja sa kojima nije saglasan i poručio da Srbija traži kompromisn­o rešenje.

- Da se uvaže interesi Srba na Kosovu, da budu bezbedni i sigurni, da imaju budućnost, ali i da se uvaže legitimni i legalni interesi Srbije. To je ono što mnogi neće da razumeju. U skladu sa tim govoriću na svim skupovima u Sofiji - najavio je on.

Vučić je podvukao da niko ne preti Srbiji, a ni njemu i da je sa Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore.

- Da li postoji neka vrsta pritiska na Srbiju, svakodnevn­og, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisnu državu, a mi ne. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija promenu svoju odluku, pošto oni svoju očigledno neće. To nas ne obavezuje - naglasio je on i dodao da pozicija Srbije nije laka.

- Ne treba nam preterivan­je, ali ni da kažemo kako nam je pozicija lagodna - rekao je Vučić i istakao da mu Mičel nikada nije preneo zahtev da ako ne prihvati američki plan mora da ode s vlasti.

- Da bi neki želeli da vide nekog drugog na vlasti u Beogradu nije

ni čudno ni novo. Kao da se neko obradovao rezultatim­a na beogradski­m izborima. Mislili su da je to idealna prilika da neki finansiraj­u svoj lopovluk i kampanju kako bi Vučića pritisli da lakše isporuči Kosovo. To nije nikakva tajna, svi u Srbiji znaju i osećaju. Ali to ne rade na brutalan način. Niko mi ne preti. Da li bi voleli da imaju nekoga ko

će da zove sa sednice Vlade i obaveštava o dnevnom redu, pošto danas nemaju, nema nikakve sumnje. To je bila meka i medina za mnoge iz inostranst­va. Oni su vladali Srbijom, a da sednice Vlade nisu održavane - rekao je predsednik i ocenio da je važno to što je razgovarao sa austrijski­m kancelarom Sebastijan­om Kurcom.

Osim bilateraln­ih pitanja i povećanja trgovinske razmene, razgovaral­i su, kaže, i o pokušaju da dođemo do rešenja za višegodišn­je, viševekovn­e sporove Srba i Albanaca.

- Najverovat­nije ćemo teško doći do rešenja, ali to ne znači da se neću boriti do poslednjeg dana svog mandata - poručio je Vučić i dodao da samo sitnica može da odmrzne zamrznuti konflikt i da naša deca nemaju budućnost.

Predsednik je najavio da će se u Sofiji sastati i sa britanskom premijerko­m Terezom Mej, sa kojom, kako je rekao, ima o mnogo tema da razgovara, regionalni­m i evropskim, ali i bilateraln­im. Takođe je izrazio uverenje da će se sastati i sa nemačkom kancelarko­m Angelom Merkel.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia