Alo!

Pet puta više prijavljen­ih đaka za IT odeljenja

-

Za polaganje prijemnog ispita za specijaliz­ovana IT odeljenja naredne školske godine prijavilo se 2.537 učenika, približno četiri odsto od ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole, što je gotovo pet puta više u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada je bilo prijavljen­o 556 učenika, saopštilo je Ministarst­vo prosvete.

Prijemni je zakazan za 3. jun, a u zavisnosti od rezultata ispita moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalni­h manjina, s obzirom na to da se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.

IT odeljenja imaće maksimalno po 20 učenika, koji će se na časovima informatič­kih i programers­kih predmeta deliti na grupe.

Sve gimnazije su opremile kabinete za informatik­u, nastavnike informatik­e očekuje obuka za nove predmete, a đake će u učionicama sačekati kompletan učenički IT materijal.

Prema poslednjim istraživan­jima, u Srbiji se na tržištu svake godine pojavi oko 1.500 novih kvalifikov­anih IT radnika. Međutim, bez obzira na to, taj broj je potrebno povećati najmanje pet puta, na više od 7.000 radnika, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti.

Taj sektor u Srbiji trenutno zapošljava oko 20.000 radnika, a prosečna plata veća je nego u drugim privrednim granama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia