Alo!

PROGONIĆE ME HOROR KOJI JE UČINIO RADE

-

Rade Šefer (55) iz Sente je na današnji dan pre tri godine počinio jedan od najtežih zločina u Srbiji ubivši šest članova svoje porodice dan nakon venčanja svog sina Vlastimira. Ubičina majka Ilona Šefer (80) odlučila je da na godišnjicu nezapamćen­e tragedije prvi put sa javnošću podeli svoj bol.

- Do kraja života progoniće me horor i patnja koje je učinio Rade. Za mene je tog dana život stao. Doći će i na mene red, evo, imam 80 godina, ali i dan-danas mi je neshvatlji­vo to što je moj sin jedinac uradio - kaže u ispovesti za „Alo!“neutešna Ilona.

Nesrećna žena se prisetila tog 17. maja 2015, kada je Rade hicima iz lovačke puške ubio tasta i taštu u selu Orom, a potom u selu Martonoš ubio i svoju snaju, njene roditelje, kao i svoju suprugu. Razlog Radetovog bezumlja, prema rečima meštana, bio je to što nije mogao da se pomiri sa razvodom, ali i to što mu se nije dopadala snaja.

- Tog jutra kad je počinio zločin, ništa mi nije rekao. Radila sam u bašti, bilo je oko 8 ujutru. Čula sam samo kad je zatvorio vrata, otišao i nikada se više nije vratio - seća se Ilona.

Ona kaže da joj je svakim danom sve teže i da za sve ove godine nije uspela da otkrije zbog čega je njen jedinac počinio krvavi zločin.

- Zašto je to uradio? Samo on zna. Odnesem mu cveće na grob i to je sve. Ne znamo šta nosi dan, a šta noć. Hoćemo najlepše, a desi se najgore. Bio mi je sin jedinac, a muž mi je umro pre 30 godina kaže Ilona.

Meštani Martonoša kod Kanjiže kažu da je tragedija zauvek obeležila njihovo mesto i slažu se da nikada neće zaboraviti stravičan zločin. Kako kažu, i danas pamte svaki detalj tog užasa. Rade je kobnog dana oko 10 sati otišao u selo Orom, gde je u njihovoj porodičnoj kući ubio roditelje svoje bivše supruge Roze, tasta Jana Traćika (74) i taštu Gizelu (68). Nakon dvostrukog ubistva, automobilo­m se odvezao do Martonoša, gde je ubio snaju Nataliju Bajati (25), njene roditelje Šandora (52) i Karolinu (43). Poslednja žrtva pomračenog uma bila je Roža Šefer, njegova bivša supruga.

- Pucao je i teško ranio Natalijinu tetku Natali, i to pred maloletnim detetom. Da bi zaštitio dete i suprugu, Natalin muž Emanuel Danjoj, francuski državljani­n, usmrtio je Šefera u samoodbran­i - prisetila se komšinica stradale porodice Bajati.

Kaže da je to bio prizor koji će pamtiti do kraja života.

- Kada sam čula pucnje, pomislila sam da se radi o bezazlenoj svađi. Prvo sam pomislila da se komšija napio i da udara vilama u kapiju, a zatim sam ugledala užas - prvo je iz kuće izleteo jedan dečko, sin Emanuela Danjona, a zatim i Emanuel s puškom, vičući da im treba telefon i Hitna pomoć - seća se komšinica. M. Brkić

 ??  ?? Višestruki ubica: Rade Šefer
Višestruki ubica: Rade Šefer
 ??  ?? Ubičina majka: Ilona Šefer
Ubičina majka: Ilona Šefer

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia