Alo!

Centar sveta

-

Nije mala stvar dočekati, ugostiti i ispratiti najbolje košarkaške klubove Evrope. Ove godine tu čast ima naša prestonica. Kao što već znate, fajnal for Evrolige održava se od 18. do 20. maja u Beogradu. Evropa će dobiti novog košarkaško­g šampiona, ljubitelji igre pod obručima puno uzbuđenja i priliku da uživaju u sportu koji najviše vole. Grad Beograd dobiće spektakl o kakvom sanjaju mnoge evropske metropole, kao i velike prihode i prilive turista iz cele Evrope, pa i sveta, koji će svedočiti ovogodišnj­em finalnom nadmetanju najboljih klubova našeg kontinenta.

Ulicama Beograda hrlili su navijači u dresovima i sa šalovima Fenerbahče­a, Real Madrida, moskovskog CSKA i litvanskog Žalgirisa. Beogradska „Arena“sinoć je bila svedok okršaja četiri najbolja evropska košarkaška kluba, a u nedelju će se u istoj dvorani saznati ime novog šampiona Starog kontinenta. Čast da se plasiraju među četiri najbolje evropske ekipe, nažalost, nije imao srpski predstavni­k, ali tu priliku su dobili najbolji evroligašk­i trener svih vremena Željko Obradović, reprezenta­tivac Nikola Kalinić i još jedan član našeg nacionalno­g tima, Vasilije Micić.

Beograd nije slučajno dobio „amin“da organizuje završnicu najvećeg klupskog evropskog takmičenja u košarci. Kao prvo, prepoznati su rezultati i procvat naše prestonice u poslednjih nekoliko godina, pa je samim tim ukazano poverenje glavnom gradu Srbije kao nekom ko želi i ko može da sprovede organizaci­ju na najbolji mogući način. Kao drugo, Đordi Bartomeu, prvi čovek Evrolige, istakao je da je siguran da će se iz Beograda u svet poslati prava košarkaška slika, jer, kako kaže, nije nepoznato da je Srbija zemlja košarke i da je othranila mnogo košarkaša i stručnjaka koji su puno dali evropskoj košarci.

Spektakl iz „Arene“svakako će obići svet, a Srbija i Beograd ući će u istoriju kao organizato­r još jedne velike smotre na osnovu koje će Evropa i svet nastaviti da cene našu zemlju.

 ??  ?? Miloš Živković novinar
Miloš Živković novinar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia