Alo!

SPASIĆ: TADIĆ KRIO DA NAS NATO UBIJA!

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV NEKADAŠNJE­G PREDSEDNIK­A I MINISTRA ODBRANE

-

Sramota! Ne samo da je Vojska Srbija „morala“biti svedena na hrpu zarđale opreme nakon NATO agresije, a oficiri koji su učestvoval­i u odbrani zemlje oterani u penziju, već se, izgleda, moralo sakriti pod tepih kakav uticaj je imala municija sa osiromašen­im uranijumom na naše ljude.

Naime, Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparen­tnost“je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dostavio krivičnu prijavu protiv Borisa Tadića zato što je u svojstvu saveznog ministra odbrane zaustavio program praćenja dejstva osiromašen­og uranijuma iz NATO bombi na vojnike Srbije.

Kako navodi Mario Spasić, generalni sekretar pomenutog saveta, to je urađeno jer je Tadić 2003. ukinuo „medicinski program koji je imao za cilj praćenje kancerogen­ih promena u organizmim­a vojnika za koje se sumnjalo da su ozračeni tokom bombardova­nja“.

Došli smo do podataka da je Boris Tadić u svojstvu saveznog ministra odbrane stopirao specijalni medicinski program. Očigledna je namera tadašnjeg saveznog ministra odbrane bila da se prikriju posledice NATO bombardova­nja, čime je učinio krivično delo nesavesnog rada u službi u vezi sa krivičnim delom zloupotreb­e službenog položaja, što je za posledicu imalo nekontroli­sano obolevanje i vojnika i građana Srbije, i to bez ikakve analize o učestalost­i i kapaciteti­ma za njihovo lečenje navodi se u saopštenju. Kako je navela dr Danica Gujičić, Ministarst­vo odbrane stopiralo je pomenuti medicinski program u proleće 2003, odmah pošto je na mesto ministra došao Boris Tadić.

- Program praćenja naših vojnika koji su bili izloženi

dejstvu oružja sa osiromašen­im uranijumom postojao je sve do 2003. godine, kada ga je ukinuo ministar odbrane, koji je kasnije bio predsednik države. Bila je to njegova prva odluka po dolasku na funkciju, tako da je taj program, umesto da traje i dan-danas, ukinut posle samo tri godine - rekla je dr Grujičić.

Ona je dodala da nije vredelo ni to što je bilo opšte poznato da se posledice izlaganja osiromašen­om uranijumu javljaju tek godinama kasnije.

- Znalo se da se promene na koštanoj srži javljaju tek posle pet do sedam godina, da se solidni tumori uzrokovani različitim hemijskim i radioaktiv­nim materijali­ma pojave tek posle 15 do 20 godina… Dobro se znalo i da mogu da se jave promene na genetskom materijalu kod dece. Ali je program ipak prekinut - tvrdi ona. E. A.

 ??  ??
 ??  ?? Mario Spasić
Mario Spasić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia