Alo!

Rogozin pao zbog afere „Vostočni”!

Kašnjenje u izgradnji kosmodroma i neuspešna lansiranja, koja su Kremlj koštala milijarde rubalja, na kraju su Rogozina koštali funkcije

-

Rusija nastavlja dalje bez Rogozina! Predsednik Putin je juče na sastanku sa premijerom Medvedevom odobrio spisak novog sastava Vlade Rusije, a na njemu nema Dmitrija Rogozina, bivšeg vicepremij­era, zaduženog za odbrambenu industriju, već je na njegovo mesto postavljen bivši zamenik ministra odbrane Jurij Borisov.

Kako navode lokalni mediji, Rogozin je pao zbog silnih afera oko izgradnje kosmodroma „Vostočni” (gradi se od 2012), ali ima i onih koji brane njegov rad u odbrambeno­j industriji, tako da će mu, kako stvari stoje, predsednik Putin ukazati šansu da se iskupi za greške, i to na čelu državne korporacij­e „Roskosmos”.

„Najveći Rogozinov neuspeh jeste lansiranje rakete ’souz 2.1b’, koje je bilo planirano za novembar 2017, zbog čega nekoliko ruskih i inostranih satelita nije na vreme lansirano u orbitu, zbog čega je državna kasa ostala uskraćena za nekoliko milijardi rubalja”, navodi se, između ostalog, u medijima.

Interesant­no, Rogozin je u više navrata kritikovao rukovodstv­o „Roskosmosa” i tvrdio da su upravo oni krivi za neuspešna

lansiranja. Inače, Rogozin slovi za bliskog prijatelja našeg ministra Ivice Dačića i u javnosti se moglo čuti da je Dačić mnoge poslove za Srbiju završio upravo preko Rogozina.

Kako navodi analitičar Dragomir Anđelković, Rogozinova smena neće uticati na odnose Beograda I Moskve.

- Rusi će jednostavn­o

odrediti

nekog drugog ko će biti zadužen za Srbiju, pa ova smena neće imati uticaja na naše odnose. Tu se pre svega Šojgu bavi nama, dok je Rogozin imao operativnu ulogu, ali odnosi Srbije i Rusije su na mnogo višem nivou od personalno­g. Dakle, uveren sam da ovo neće imati nikakve posledice po prijateljs­tvo Beograda i Moskve, jer tu imamo ključnog čoveka koji nam je naklonjen, a to je Putin.

Što se tiče ostalih članova vlade, ministar inostranih poslova Rusije ostaće Sergej Lavrov, dok će Sergej Šojgu i dalje predvoditi vojni resor. Prvi zamenik premijera biće Anton Siluanov, koji će ujedno predvoditi i Ministarst­vo finansija, što predstavlj­a novinu, budući da će u novom sastavu vlade od sada biti i funkcija prvog vicepremij­era. V. N.

 ??  ?? Stari prijatelji: Rogozin i Dačić
Stari prijatelji: Rogozin i Dačić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia