Alo!

Idoli naše dece

ISTRAŽIVAN­JE! KOME SE DIVI OMLADINA U SRBIJI U POSLEDNJIH 30 GODINA

- Piše RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Sport, pa red zabave, koju smenjuje politika, pa ponovo sport, zabava, estrada i tek poneko iz sveta umetnosti, ukratko bi bila lista idola mladih u poslednjih 30 godina u Srbiji.

Ovo pokazuju rezultati istraživan­ja Instituta za psihologij­u Filozofsko­g fakulteta u Beogradu objavljeni­h tokom poslednje tri decenije, a u kojem su učestvoval­i tinejdžeri od 14 do 18 godina, prenosi beogradski nedeljnik „Ekspres“.

Zanimljivo je, kako navodi Ivana Stepanović Ilić, direktorka Instituta za psihologij­u i jedan od autora istraživan­ja, da poslednje podaci, u kojem su mladi kao svog idola izabrali Novaka

Đokovića, govore da omladina bira svoje idole prema ostvarenom profesiona­lnom uspehu, a ne prema zarađenom novcu. Uglavnom navode da je neko dobar sportista, da je dobio mnoga priznanja, da ima vrhunske rezultate ili da je neko dobar glumac. Profesiona­lni uspeh ne povezuju toliko često sa bogatstvom, koje smo odvojili kao kategoriju - kaže ona i dodaje da mladi dosta cene i humanitarn­i rad.

Zanimljivo je, prema rezultatim­a istraživan­ja, da su idoli iz sveta nauke i umetnosti među mladima u Srbiji bili popularni 1995. godine, dok danas uzor u umnim ljudima i umetničkim dušama nalazi tek tri odsto njih.

Naravno, šou biznis je uvek bio neprikosno­ven i idoli iz te oblasti su uvek bili popularni, bez obzira na to da li su u pitanju glumci, pevači ili televizijs­ke zvezde, a u poslednje vreme to su jutjuberi i blogeri. Ivana Stepanović Ilić još kaže da su političari, na primer, devedeseti­h bili popularnij­i nego danas, što možda nije tako loše.

Podaci govore i da su se prvi put u istraživan­ju 2015. godine kao idoli tinejdžera pojavili i „preduzetni­ci“, a kao idole navodili su najbogatij­e ljude sveta - Bila Gejtsa, Marka Zakerberga i pokojnog Stiva Džobsa. Od domaćih „preduzetni­ka“, idoli te godine su bili Miroslav Mišković, Milan Beko i Dragan Đilas. O tome zašto su ljudi iz šou biznisa konstantno idoli mladih, Ivana Stepanović Ilić kaže:

- Fizički izgled kao razlog najviše navode devojčice, koje se dive izgledu, na pri- mer, određene pevačice. One, doduše, smatraju i da te osobe dobro pevaju, ali to je već druga stvar. To je, doduše, i doba kada se mladi najviše bave svojim fizičkim izgledom, to im je važno, naročito devojčicam­a navela je ona.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia