Alo!

NATO nam šalje SRBE DA NAS LAKŠE OBRLATI!

-

Samo nekoliko meseci nakon što je na mesto komandanta baze NATO „Bondstil“kod Uroševca imenovan pukovnik Nik Dučić, Amerikanac srpskog porekla, London je odlučio da nam pošalje Srbina i u Beograd, pa će novi vojni ataše Ambasade Velike Britanije biti potpukovni­k Nikola Ilić. Ilić i javnosti uvek ističe da je „britanski Srbin“, da poštuje svoje srpsko poreklo, ali da veliku zahvalnost duguje britanskoj naciji, koja je njegovom ocu omogućila da se doseli kada je 1948. godine komunizam zavladao u njegovoj domovini. Na jesen 2000. godine, u okviru snaga NATO, Ilić je stigao na Kosovo kao operativni bataljonsk­i oficir, ali pod lažnim imenom, da kao Srbin ne bi imao probleme. Po završetku mandata, za srpske medije je izjavio da je u toj misiji sebi postavio važan cilj, da svake nedelje prisustvuj­e liturgiji u Gračanici, a trudio se i da obiđe sve manastire.

Upravo je Ilić, pisalo se, obavestio komandu o teškom položaju Srba u Prizrenu, nakon čega je dobio zadatak da komanduje akcijom u kojoj su iz tog grada u Gračanicu prenete vredne ikone i crkvena arhiva, jer je pretila opasnost da budu uništene. Potpukovni­k Ilić je rođen 1968. godine. Završio je prestižnu Kraljevsku vojnu akademiju „Sandherst“, odlikovan je medaljom za hrabrost 1993. godine, ordenom za zasluge u službi 1999. godine, a 2006. godine kraljica Elizabeta Druga proglasila ga je članom Reda Britanske imperije. Diplomata Zoran Milivojevi­ć kaže da je veoma simptomati­čno što su Amerikanci i Britanci počeli da nam šalju ljude srpskog porekla, te da to sigurno ne rade slučajno.

- Oni jesu poreklom Srbi, ali su svakako u službi onih koji ih šalju i sigurno treba računati da će i ovaj britanski vojni ataše biti maksimalno lojalan britanskoj vladi. Njih predstavlj­aju kao ljude privržene srpskim korenima, koji vole naše manastire, crkve, tradiciju. Žele da tako otklone odijum koji je prisutan kod Srba, a u vezi sa politikom Amerike i Velike Britanije prema nama. To je smisao, žele da uspostave prisniji kontakt, ali i da na taj način pokušaju da uđu dublje u Vojsku i naše institucij­e i da na efikasniji način promovišu svoje ciljeve, koji se ne menjaju. Njihovi interesi su isti i mi se tu značajno razlikujem­o, posebno u vezi sa Kosovom i svime što i sada traže od nas. Mi nemamo iluziju da će dolazak tih Srba promeniti politiku Amerike, odnosno Britanije, prema nama - kaže naš sagovornik. J. Đondović

 ??  ?? Sava Janjić i Nik Dučić
Sava Janjić i Nik Dučić
 ??  ?? Nikola Ilić
Nikola Ilić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia