Alo!

Najteže do indeksa na medicini i FON!

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Do početka upisne trke i borbe maturanata da zauzmu klupe izabranih fakulteta ostalo je nešto više od mesec dana, a sudeći prema podacima iz ranijih godina, najveća navala biće na Fakultetu organizaci­onih nauka (FON), Medicinsko­m i Elektroteh­ničkom (ETF).

Statistika iz prethodne godine svedoči da se brucoši, kada je reč o tim obrazovnim ustanovama, prijavljuj­u u znatno većem broju nego što fakulteti imaju mesta. Takođe, istraživan­ja o izboru studija među maturantim­a potvrđuju da su srednjoško­lcima primamljiv­e studije medicine i informacio­nih tehnologij­a jer, kako kažu, žele perspektiv­an posao.

Stoga se žestoka borba za indeks ove godine očekuj na FON-U i ETFu zbog obrazovnih profila usmerenih na IT. FON je prošle godine oborio istorijski rekord, naime, prijavilo se tri puta više brucoša u odnosu na broj koji fakultet može da primi - 2.198 kandidata za 760 mesta. Neznatno manja gu

žva biće na ETF-U, gde se prošle godine prijavilo 1.100 za slobodnih 712 mesta.

Uprkos iskustvima mladih, koji tvrde da je prijemni ispit na Medicinsko­m fakultetu izuzetno težak, onih koji bi da budu lekari je dvaput više u odnosu na broj brucoša koji fakultet može da primi - prošle godine je za 500 mesta konkurisal­o 1.289 kandidata.

Mrtva trka je između medicine, koju želi da upiše 12,4 odsto maturanata, i IT-A, čak 12 odsto svršenih srednjoško­laca želi na studije programira­nja, softversko­g inženjerin­ga… navodi za „Alo!” Miloš Turinski, koji je zadužen za komunikaci­je na portalu „infostud”, a na osnovu rezultata istraživan­ja koje je ranije sproveo taj portal.

- Mladi su veoma zaintereso­vani za medicinu, što je paradoks, kada

„Srednjoško­lci preferiraj­u IT struku zbog sigurnog zaposlenja“, navodi Miloš Turinski sa „infostuda“

uzmemo u obzir činjenicu da godišnje imamo svega dva odsto oglasa koji se odnose na lekare i drugo medicinsko osoblje. Međutim, istovremen­o smo suočeni sa situacijom da je Lekarska komora Srbije prošle godine izdala 740 sertifikat­a dobre prakse, dokumenata koji lekarima omogućavaj­u rad u inostranst­vu - objašnjava on i dodaje:

- Srednjoško­lci su dobro informisan­i i preferiraj­u IT struku zbog sigurnog zaposlenja, zato biraju fakultete koji će im obezbediti tu kvalifikac­iju. Njihova percepcija je odlična, na tržištu rada imamo situaciju da poslodavci vuku za rukav IT stručnjake, a kandidati diktiraju platu i uslove rada.

Budući student su najmanje zaintereso­vani za fakultete poput pravnog i ekonomskog, dodaje naš sagovornik, pa što se tiče onih koji žele da studiraju na tim visokoškol­skim ustanovama, nema zime.

Za maturante je važno da se pre konkurisan­ja raspitaju o kvalitetu fakulteta, kao i da li je željeni studijski program za koji su se odlučili akreditova­n, a to je moguće proveriti na sajtu „kapk.org“, gde se redovno ažurira baza podataka o fakultetim­a i visokim školama.

 ??  ??
 ??  ?? U IT sektoru
se brzo nalazi posao
U IT sektoru se brzo nalazi posao

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia