Alo!

NEMA IZGOVORA, PLATA LEŽE I ZA PRAZNIK!

„Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci: ’Želim da se ova transakcij­a izvrši kao in stant plaćanje’”, kaže Dragana Stanić

-

Sačekajte, biće uplaćeno posle vikenda, odmah u ponedeljak… Ne brinite, čim prođu praznici… Ne mogu sad da uplatim, kraj je radnog vremena… Koliko je samo puta neku od ovih pomenutih rečenica čuo gotovo svaki radnik u Srbiji, ali kako stvari stoje, tome je konačno došao kraj.

Zbog novog instant platnog sistema, koji će u oktobra uvesti Narodna banka Srbije (NBS), poslodavci u Srbiji moći će svojim zaposlenim­a da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću. Dragana Stanić, generalni direktor sektora za platni sistem NBS-A, objašnjava da će od ovog sistema svi imati koristi.

Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci: ’Želim da se ova transakcij­a izvrši kao instant plaćanje’, jer će sve banke to nuditi svojim klijentima, pa i poslodavci­ma - kaže Stanićeva.

Do sada, praksa je bila da je, ukoliko poslodavac odluči da u petak posle podne isplati zaradu radnicima, novac mogao da „legne na račun“tek u ponedeljak ili, u slučaju da se „zakači praznik“, tek nakon toga. Stanićeva objašnjava da će po nalogu poslodavca transakcij­a za svega nekoliko sekundi proći kroz platni sistem NBS-A, a banka u kojoj građani imaju račun dužna je da ta sredstva odmah prebaci na račun

klijenta. Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na taj način. Troškovi će biti manji u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenj­a kartice kroz terminal uzimaju proviziju.

Novac će građani moći da prenesu bilo kom fizičkom licu ili da plate neki račun, ali ujedno da u trgovini plate račun skenirajuć­i telefonom Kuar kod (QR code), a trgovac će, za razliku od plaćanja karticom, ta sredstva dobiti za nekoliko sekundi - objašnjava Stanićeva. E. A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia