Alo!

Sam pukla!

- Piše: NIKOLINA MARIĆ nikolina.maric@alo.rs

Mnoge holivudske zvezde poslednjih godina otvoreno su govorile o svojim psihičkim problemima, a poslednja u nizu je Alisa Milano (45), koja je otkrila da se borila sa napadima panike, zbog kojih je sama tražila da bude smeštena u psihijatri­jsku ustanovu.

Zvezda serija „Čari“i „Ljubavnice“ima bolest koja se zove GAD (Generalise­d Anxiety Disorder), a dobila ju je posle prvog porođaja, pre šest godina, piše „Tajm“.

- Moje putovanje u mentalnu bolest počelo je kada sam postala majka. Kada smo se vratili iz porodilišt­a, imala sam prvi napad panike. Osećala sam se kao da sam već razočarala svog sina, da sam podbacila kao majka, jer nisam mogla da ga rodim prirodnim putem, niti da ga dojim, jer mi mleko još nije nadošlo. Srce mi je lupalo kao ludo. Stomak mi se grčio. Osećala sam se kao da umirem - ispričala je Alisa, inače majka dvoje dece, čija se anksioznos­t p ogorš ala kada se vratila sni- manjima.

Još gore je postalo kada se vratila na posao.

- Počela sam da razvijam iracionaln­e i opsesivne strahove. Grizla me je savest što ostavljam sina dok radim, mislila sam da će umreti dok je s dadiljom. Danju sam bila anksiozna, a noću sam imala napade panike - objasnila je Alisa, koja je sama rešila da potraži pomoć:

- Jedne noći došla sam u urgentni centar i tražila psihijatra. Osećala sam da nemam izbora, pa sam tražila da me zadrže na lečenju. Ostala sam na psihijatri­jskom odeljenju nekoliko dana. Konačno sam osećala da neko prepoznaje moj bol, ali nije bilo lako. Jedan od lekara je zanemario moje simptome, kao i mnoge moje kolege, niko nije video da sam u teškom stanju - priča ona.

Nakon svega, glumica apeluje na sve koji imaju slične probleme da potraže pomoć stručnih lica. - Moj psihijatar i psihoterap­eut su moji anđeli. Objasnili su mi da je bilo hrabro što sam potražila lek za svoju bolest, ali znam da je ovo borba koja ću verovatno voditi do kraja života - zaključila je

Alisa.

Imala sam napade panike posle

porođaja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia