Alo!

Apotekarsk­i krstovi opasni po vozače

Škripa kočnica, zvučni efekat policijske ili sirene Hitne pomoći u radio-reklamama smetaju tokom vožnje

- Piše: JELENA MITROVIĆ

Šljašteći bilbordi i radio-reklame ugrožavaju živote vozačima! Naizgled bezazlene situacije, poput one kada u toku noćne vožnje naiđu na bilbord koji napadno blešti ili ih najednom preseče oštar zvuk škripe guma i sirena koji dolazi sa radija, mogu ozbiljno ugroziti život učesnicima u saobraćaju. Gotovo 70 odsto vozača u Srbiji imalo je barem jednom u toku vožnje problem sa reklamnim panoima pored puta, pokazuju raniji podaci Komiteta za bezbednost saobraćaja. Istraživan­ja pokazuju i da je svaka četvrta saobraćajn­a nesreća izvana upravo bleštavim reklamama. Vozač Radomir Panić (48) u razgovoru za „Alo!“kaže da kad prođe pored neonskih bilborda ima utisak kao da mu je neko uperio farove u oči. - U svetu je drugačije, displeji na bilbordima emituju zagasitožu­to osvetljenj­e, dok je kod nas neko bolesno belo svetlo. I čim prođem bilbord, „oslepim”, pa tačno da mi u susret ide autobus, ne bih ga nakon toga primetio dok mi se oči ne vrate ponovo u normalu - žali se on i dodaje da su mu veoma iritantne reklame na radiju u kojima se pojavljuju zvučni efekti sirena, zvižduka pištaljki i saobraćajn­og udesa.

Prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta, učesnici u saobraćaju se često žale na radio-reklame koje započinju škripom kočnica, a kada je reč o svetlećim reklamama, kritični su zeleni apotekarsk­i krstovi i bilbordi koji emituju svetlost izuzetne jačine.

- Svaki put kada se pažnja vozača skrene na samo dve sekunde, pri brzini od 80 kilometara na čas, on nije svestan šta se dešavalo u naredna 44 metra. Građani nam se najčešće žele da je za njih veoma problemati­čno kada neka reklama na radiju počinje škripom kočnica, zapravo, kada najednom usred pesme čuju zvučni efekat policijske ili sirene Hitne pomoći. Takvi efekti vozače dovode u zabludu, pa mogu pomisliti da se oko njih zaista nešto dešava - kaže on. Možda deluje banalno, ali zapravo nije tako. Naime, ako uzmemo u obzir situacije u kojima se vozač može naći - možda ulazi u kružni tok ili se uključuje sa sporednog puta, kao i činjenicu da džinglovi i reklame sa radija često znaju da grunu znatno glasnije od ostatka programa, jasno je da je dovoljan sekund nepažnje da bi nastala nesreća. - Vozači nam se posebno žale na zelene apotekarsk­e krstove, jer ih dovode u zabludu da je to zapravo zeleno svetlo semafora. Druga pojava na koju učesnici u saobraćaju imaju primedbu jesu bilbordi koji emituju svetlost velike jačine, na kojima se slike veoma brzo smenjuju, tako da skreću pažnju i zaslepljuj­u ih. Građanima posebno smeta bilbord koji se nalazi na početku Južnog bulevara, zatim se žale na jedan pored autoputa na Dušanovcu, u smeru od Niša ka Gazeli, i na bilbord na Mostarskoj petlji pre nailaska na Gazelu otkrio je Okanović i dodao da je u gradovima za taj problem nadležna inspekcija, a kada je reč o putevima van gradova, nadležna je republička inspekcija.

Vozače iritiraju reklame na radiju i neonska

svetla

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia