Alo!

CIRO BLAZEVIC ZA ALO! O FUDBALSKOJ­SREĆI, LUDIM OBEĆANJIMA I NARODNJACI­MA Fudbaleri obožavaju KARLEUŠU I SEVERINU

- Piše: SONJA ANDRIĆ sonja.andric@alo.rs

Miroslav Ćiro Blažević, proslavlij­eni jugosloven­ski trener i nekadasnji selektor hrvatske fudbalsker­epre zentacije, za života je dobio pozo rišnu predstavu, ali i titulu jedngod najboljeg trenera na svetu. Urazgovoru za „Alo!“Ćiro otkriva da ga je želja za znanjem uvek teralanapr­ed, ali i zbog čega fudbaleri najvi še vole da slušaju narodnu muziku.

Bili ste jedan od najboljih trenera sa ovih prostora, koliko vam nedo staje fudbal?

-Moram vas ispraviti, nisam jedanod jboljih, već sam najbolji... Šalimsem alo, ali trenere nije moguće vredn novati na taj način jer su svinajbc lji. Imao sam samo sreće danpra avim internacio­nalni rezultat, apozn ajem mnogo mojih kolega kojisu bo lji od mene. Da li je zaista sreća bila presudna u vašoj karijeri?

Onoliko koliko je isprovocir­ate rado m i entuzijazm­om, pa ako stesve s tavili na svoje mesto, onda će i

sreca lakše doći. Odavno sam togasvesta an, a celog života sam čeznuo za autor što je oduvek bilo preduslov za autor itet, a to je znanje. Osim u fudbal,ne razumem se ni u šta drugo, ali sa m se fudbalu potpuno posvetio kod mene je uvek bilo vremena za razvijanje koncepcije igre ili način pripreme utakmice, ali i za to kakav odnos treba da imaju fudbaleri i treneri. To je jedna komplikova­na formula koju je teško bilo savladati, a oni koji nisu uspeli nisu ni dugo trajali.

 Ali vi ste uspeli, pa ste dobili i predstavu „Ćiro“, koju je režirao glumac Tarik Filipović...

- Tarik je priznati umetnik, a u predstavi me je verno imitirao i dok sam ga gledao, pitao sam se da li sam to ja ili neko drugi. U svakom slučaju sam mu zahvalan što je napravio tu vrstu žrtve, jer je trebalo sat vremena držati pažnju publike. Mislim da je to uspeo i srećan sam da pripadam retkoj vrsti javnih ličnosti o kojima je urađena predstava čak za života.

 Čuvena je vaša izjava koja glasi: „Ako Robert Prosinečki postane fudbaler, ja ću pojesti svoju trenersku diplomu.“Jeste li to na kraju uradili?

- Oduvek sam imao potrebu da zabavljam građane. Mi treneri smo javni ljudi i tu smo zbog publike, a ja sam to ozbiljno shvatio i činim sve da zabavim publiku. Nekada se našalim i kažem nešto što ne mogu da uradim. Imao sam običaj da kažem: „Ako danas ne pobedim, obesiću se o stativu.“Izgubim, pa se ne obesim.

 Nije tajna da fudbaleri svaku pobedu slave uz narodnjake. Otkuda ta veza i da li radije slušaju Jelenu Karleušu ili Severinu?

- Apsolutno ste u pravu, to je uvek tako bilo i dobro ste pogodili njihov ukus. Možda je tajna u načinu pevanja ili melosu koji im se dopada, ali fudbaleri najčešće slušaju narodnjake. Ne znam što, pi*ka im materina. (smeh)

 Slušate li vi narodnjake?

- Dobio sam nedavno poziv da dođem na Zlatibor i radujem se putovanju, jer ću moći da slušam muziku u kojoj ste vi Srbi nenadmašni.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia