Alo!

DAN OTVORENE KUHINJE NA SAVSKOJ PROMENADI Krčkalo se u kotliću ISPOD MOSTA

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Opojni mirisi jela iz kotlića privlačili su radoznale i ogladnele prolaznike, koji su u nedelju popodne uživali u šetnji savskom promenadom.

Društvo starosedel­aca i ljubitelja Savamale organizova­lo je jednodnevn­u manifestac­iju „Dan otvorene kuhinje“na platou ispod tramvajsko­g mosta i za samo nekoliko sati ugostilo više od 1.000 ljudi.

Gosti su potpuno besplatno uživali u dobroj muzici, slatkišima, piću i specijalit­etima iz 11 kotlića, pripremlje­nih s ljubavlju.

Slučajni prolaznici, opijeni atmosferom i prijatnim mirisima, prosto nisu mogli da se odluče šta prvo da probaju - da li gulaš od četiri vrste mesa, pasulj, koji se krčkao više od sedam sati, ili riblju čorbu iz najvećeg kotlića na manifestac­iji.

Vrsni kuvari satima su vredno radili, a reporteri „Alo!“raspitival­i su se za tajne sastojke njihovih kulinarski­h specijalit­eta.

- Nema posebne tajne. Spremio sam gulaš sa puno mesa, svinjskog i junećeg, tako danema greške! Osnova dobrog jela je strast prema kulinarstv­u i ljubav prema dobrom zalogaju. To je i suština ove manifestac­ije - alaski duh Savalamale, u koji sam se zaljubio kad sam upoznao suprugu Savamalku - rekao je Zoran Vemić, poreklom sa Novog Beograda, inače auto-mehaničar.

Posebnu pažnju privukao nam je štand gde se pripremao najveći kotlić. Reč je o 40 litara krompirpap­rikaša, a dok smo se probili kroz gužvu da popričamo s kuvaricom Sandrom Halas, pola kazana već je bilo prazno.

- Došla sam zbog prijatelja koji živi na Savamali. Često mi je pričao o duhu ovog dela grada i zaista je divno biti na reci, kuvati i uživati u društvu i hrani s prijatelji­ma. Pokušala sam njegov najbolji recept da prenesem na ovaj kotlić koji će uskoro da plane - pričala Sandra, konstantno sipajući porcije paprikaša ljudima koji su strpljivo čekali u najdužoj koloni.

 ??  ?? Uživanje u mirisima i ukusima kulinarski­h
specijalit­eta
Uživanje u mirisima i ukusima kulinarski­h specijalit­eta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia