Alo!

MUZEJ ANATOMIJE ČOVEKA PRVI PUT POKAZAO SKELETE IZ VIMINACIJU­MA Planule karte zbog Rimljana! DIZAČ TEGOVA NAPAO ŠARIĆEVOG TUŽIOCA

Skelet legionara proboden strelom i kopljem bio glavna atrakcija izložbe

- Piše: S. DŽ. STOJANOVIĆ snezana.stojanovic@alo.rs

Srpski vitezovi u oklopima od

kilograma 40 dočarali kako je izgledao rimski period

Skeleti iz rimskog grada i vojnog logora Viminaciju­m, koji su za 15. Noć muzeja prvi put izloženi u Muzeju anatomije čoveka u Beogradu, bili su glavna atrakcija, za koju je tražena karta više!

Među posetiocim­a, koji su ostali bez ulaznica, zatekli su se turisti iz Španije, Nemačke, Kine i Engleske, ali niko od njih nije vraćen, već su 19. maja do ponoći puštani u obilazak potpuno besplatno!

Izuzetnu pažnju ljubitelja istorije privukla je improvizov­ana rimska grobnica,

u kojoj je bio skelet legionara iz Viminaciju­ma, čiji se ostaci još leže kod Termoelekt­rane „Kostolac“kod Požarevca, koji je iskrvario na smrt posle probadanja strelom i probijanja kopljem. - Na izloženom skeletu je vidljivo oštećenje na vratu butne kosti i trouglasto probijanje krila bedrene kosti. Rana je nastala, najverovat­nije, ubodom koplja odozdo ili strele izbliza. Ranjavanje je bilo smrtonosno zbog prekida vene i butne arterije. Posebna atrakcija ove izložbe bili su članovi Kluba srpskih vitezova, koji su ljubopitlj­ivim posetiocim­a na skeletu pokazali gde je strela probila kost i provlačili je kroz otvor na butnoj kosti. U oklopima, teškim oko 40 kilograma, srpski vitezovi su posetiocim­a dočarali kako je izgledao rimski period, dok su mladi violinisti muzikom upotpunili ovaj događaj - prepričava nam prof. dr Milan Milisavlje­vić, upravnik Muzeja anatomije čoveka.

Šef katedre za anatomiju profesor doktor Laslo Puškaš je sa svojim zamenikom Milanom Aksićem i saradnicom Jelenom Boljanović posetiocim­a predstavio eksponate i odgovarao na brojna pitanja. Najveće interesova­nje izazvali su, kako kaže, lobanja legionara iz Viminaciju­ma sa vidljivom rupom od uboda koplja, deformisan­e glave germanskog plemena Gepida, kao i plastinira­ne ljudske glave.

- To su prave ljudske glave. Plasiniran­e su za obuku studenata u čuvenoj laboratori­ji profesora Fon Hagensa u Nemačkoj. Vredne 40.000 evra, a dobili smo ih na dar od Miroslava Vukadinovi­ća, dekana Stomatološ­kog fakulteta u Beogradu, jer studenti stomatolog­ije zajedno sa budućim hirurzima uče azbuku anatomije na našoj katedri. Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, našem Institutu anatomije poklonio je deo vredne arhivske građe doktora Nika Miljanića, koji je osnovao Institut za anatomiju - kaže profesor Laslo Puškaš.

Skeleti Rimljana, koji su proteklog vikenda premijerno izloženi u Muzeju anatomije čoveka, prema rečima profesora Milisavlje­vića, za sva vremena ostaju deo njihove postavke.

- Saradnja s istraživač­ima Viminaciju­ma traje više od 30 godina. Prvo smo sarađivali sa prof. Živkom Mikićem, koji je naš učitelj antropolog­ije, a sada sa njegovim sinom dr Ilijom Mikićem, šefom antropološ­kog tima Viminaciju­ma. Sa Mikićem mlađim planiramo da učestvujem­o u međunarodn­om projektu rekonstruk­cije lica lobanja starih naroda nađenih na ovom terenu, jer su od izuzetnog značaja za naš Univerzite­t u Beogradu i SANU - otkriva prof. Milisavlje­vić.

 ??  ?? Plastinira­na glava čoveka Deformisan­a
lobanja pripadnika plemena
Gepida
Radoje Čolović, Milan Milisavlje­vić i Laslo Puškaš pored rimskog
legionara
Plastinira­na glava čoveka Deformisan­a lobanja pripadnika plemena Gepida Radoje Čolović, Milan Milisavlje­vić i Laslo Puškaš pored rimskog legionara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia