Alo!

Hrvati „ubijaju“srpske radnike

„Rade bez zaštitne opreme s otrovnim materijama u količini koja je i do 500 puta veća od dozvoljene“

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Krajnje nehumanim uslovima rada izloženo je oko 90 radnika zaposlenih u hrvatskoj fabrici IGM „Stražilovo“- fiziološke potrebe obavljaju u šumarku pored fabrike okruženi zmijama, a zdravlje im je ugroženo otrovnim materijama koje se u proizvodnj­i blokova koriste u količini koja je i do 500 puta veća od dozvoljene.

Fabrika IGM „Stražilovo“smeštena u Sremskim Karlovcima, članica je „Nexe grupe“iz Hrvatske i bavi se proizvodnj­om građevinsk­og materijala. Prema rečima Josipa Modića, predsednik sindikata građevinar­stva Vojvodine i Novog Sada, radnici ove fabrike već pet godina rade u stravičnim uslovima, nedostojni­m čoveka.

- Sramota je da radnici u pogonima za primarnu i sekundarnu preradu svoje fiziološke potrebe moraju da obavljaju u

poljskom WCU, gde neretko mile pacovi i zmije, ili idu čak u šumarak da bi se olakšali. Ruke peru iznad bureta, u improvizov­anom lavabou, a kada preko zime voda zaledi, nikom ništa. Najugrožen­iji su ljudi u pogonu koji se bavi preradom gline, njih 24.

Leti koriste poljski WC, a u toku zime idu do jednog od preostala dva pogona gde postoje tri WC-,A ali je najčešće samo jedan funkcional­an.

U toj situaciji imate 70 do 90 ljudi, koliko ih ukupno radi u fabrici, na jednu WC šolju.

Bruka. Tuš-kabine koje postoje po pravilu su van funkcije - kaže on.

Međutim, ovo nije jedini problem zaposlenih u Stražilovu. Kako tvrdi Modić, kao energent u proizvodnj­i koristi se koks-petrol, i to skoro u

 ??  ?? U 21. veku radnici peru ruke u buretu
Poslodavac sklepao poljski WC za zaposlene
Vladimir Petković, predstavni­k srpskog ogranka
„Anđela pakla“
U 21. veku radnici peru ruke u buretu Poslodavac sklepao poljski WC za zaposlene Vladimir Petković, predstavni­k srpskog ogranka „Anđela pakla“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia