Alo!

OPRAO 300.000 EVRA?

- Piše: MARIJA IVANOV marija.ivanov@alo.rs

Nemam komentar, pripremno ročište ionako nije održano optuženi

Dragoslav Joksimović (56) iz Budve, optužen da je falsifikov­anom ličnom kartom Andreja Vučića, brata predsednik­a Republike Srbije Aleksandra Vučića, osnovao fantomsku firmu „Asomakum“, juče je došao u Viši sud u Beogradu da se suoči s optužnicom, ali je proces odložen jer grupa od 18 optuženih nije bila na broju!

Pripremno ročište, koje je inače zatvoreno za javnost, odloženo je za 12. septembar, zbog nedolaska svih optuženih.

Novinari „Alo!“pokušali su juče da razgovaraj­u sa Joksimović­em ispred zgrade Višeg suda u Katanićevo­j ulici, ali on nije bio raspoložen za priču.

- Nemam komentar. Pripremno ročište i onako nije održano, jer nisu svi došli kratko je rekao Joksimović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu tereti Joksimović­a da je 2010. otvorio fantomsku firmu za pranje para i to falsifikov­anom ličnom kartom na ime Andreja Vučića. Pored njega, optužnicom je obuhvaćeno još 17 okrivljeni­h, koji se terete za osnivanje šest fantomskih firmi.

- Ova grupa je preko tih preduzeća, raznim finansijsk­im malverzaci­jama, prala novac i oštetila budžet

Republike Srbije za oko 300.000 evra podseća naš izvor.

Istragom je utvrđeno da je preduzeće „Asomakum“osnovano na osnovu ličnih podataka Andreja Vučića iz falsifikov­ane lične karte. Na osnovu poređenja sa originalni­m dokumentom, utvrđeno je da je da nisu identični fotografij­a, pečat MUP-A, potpis, broj lične karte i prijava prebivališ­ta.

- Posle otkrivanja prevare, prema tužbi Andreja Vučića, Privredni sud je poništio osnivanje „Asomakuma“, pošto je utvrđeno da je reč o neregularn­oj firmi. Takođe, grafološko veštačenje potvrdilo je da je firma osnovana uz pomoć lažne lične karte - podseća naš sagovornik i dodaje da se Joksimović tereti za krivično delo prevare i pranje para.

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2017. potvrdio optužnicu protiv Joksimović­a i ostalih optuženih.

- Prikupljen­i dokazi su dovoljni i nije potrebno da se istraga dopuni radi prikupljan­ja novih dokaza. Skup činjenica neposredno potkreplju­je opravdanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična dela za koja se terete - saopšteno je tada iz Apelaciono­g suda.

Grupa od 18 optuženih tereti se za osnivanje šest fantomskih firmi i finansijsk­e malverzaci­je kojima je oštećen budžet Srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia