Alo!

„Monahu“Savi 12 godina robije!

- Piše: D. ĆURUVIJA danica.curuvija@alo.rs

Monah bez emocija primio presudu, a roditelje tešio „da će se videti ovih dana“

sudija

Tatona su zajedno udarali, gazili i palili bakljom,

sudija

Dejan Puzigaća je posle prvog povika: „Tuluz, Tuluz“i drugog: „Brate, ajmo, krenimo“, sa navijačima utrčao u „Ajriš pab“, gde su napali francuske navijače

Dejan Puzigaća (37) osuđen je juče na 12 godina zatvora zbog učešća u teškom ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona (28), koji je nastradao 2009. na Obilićevom vencu u Beogradu u sukobu sa navijačima. Monah Sava, kako je nazvan tokom bekstva, kada se zamonašio, odlukom suda ostaje u pritvoru do pravosnažn­osti presude.

Olivera Pajić, sudija Višeg suda u Beogradu, navela je u obrazložen­ju presude da je utvrđeno da je Puzigaća 17. septembra 2009. kao navijač FK Partizan učestvovao u organizova­nom napadu na francuske navijače.

- Puzigaća je delio baklje i palice sa Grkovićem. Išao je na Obilićev venac da traži navijače Francuske. Posle povika: „Tuluz, Tuluz“, a zatim: „Brate, ajmo, krenimo“, utrčao je sa ostalima u „Ajriš pab“, gde su napali francuske navijače - rekla je između ostalog sudija Olivera Pajić.

Ona je kazala da je Puzigaća sa Grkovićem i ostalima napao Tatona, koga su zajedno udarali, gazili i palili bakljom. Dvojica ili trojica iz grupe su, prema rečima sudije, sa ograde visoke 4,8 metara bacili Tatona naglavačke na prostor između stepeništa, dok su se posle povika: „Gotovo je!“, razbežali.

Puzigaća, koji je bio obučen u monašku odoru, sa dugom bradom i kosom vezanom u rep, primio je presudu bez ikakvih emocija. Nijednim gestom nije pokazao kako se oseća. Za vreme čitanja presude, njegova sestra Kristina i majka su plakale i vrtele glavom. Dok se pozdravlja­o sa njima, on je mirnim tonom, gotovo tešeći ih, rekao da će se videti ovih dana.

Njegov otac Žarko rekao je da je očekivao „božju, a ne ovozemaljs­ku presudu“i da njegov sin nema veze s ubistvom.

Puzigaćin advokat Vladan Vukčević je izjavio da će se žaliti na presudu.

Osuđeni je tokom suđenja tvrdio da nikada nije video Brisa Tatona i da je spreman da se podvrgne poligrafsk­om testiranju.

Nisam kriv. Nikada nikome nisam učinio nažao, a kamoli da sam nekoga ubio - rekao je Puzigaća tokom suđenja.

Puzigaća je bio u bekstvu do septembra 2015, kada je uhapšen u Atini. U međuvremen­u se zamonašio u pravoslavn­oj crkvi u Kataru. Tokom skrivanja bio je osuđen na 14 godina zatvora, ali je posle izručenja Srbiji tražio ponavljanj­e postupka.

On je pred sudom rekao da je veći deo vremena tokom skrivanja proveo u Tajlandu. - Iz Srbije sam otišao zbog medijskog linča i nepravde. Veći deo vremena proveo sam u Tajlandu, gde sam se i zamonašio u manastiru Ruske pravoslavn­e crkve, odnosno Moskovske patrijarši­je, i sada mi je ime Sava - rekao je Puzigaća.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia