Alo!

OD VOJVODE do policajca

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Povodom Dana policije, koji se obeležava u nedelju, 27. maja, organizova­na je i izložba „Istorija policije u Srbiji“u galeriji na Andrićevom vencu 2. Ekipa „Alo!“prošetala je kroz dva veka postojanja tog ministarst­va, uz pratnju kustosa Slobodana Stojanović­a.

Prema njegovim rečima, posetioci se najviše interesuju za uniforme, opremu Žandarmeri­je i SAJ, kao i za aparaturu forenzičar­a, stari poligraf i, naravno, naoružanje.

Posebnu pažnju reportera „Alo!“privukli su gvozdeni robijaški okovi iz perioda od 1895. do 1899. godine.

- Ovi rekviziti korišćeni su u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Reč je o takozvanoj nanogici, koja je zbog težine veće od dva kilograma stvarala zdravstven­e probleme, a pored nje je izložen i pendrek od višeslojne kože. Imamo i bukagije koje su korišćene u vreme Obrenovića i Karađorđev­ića - kaže Stojanović i ističe da je savremenij­i tip lisica počeo da se koristi 1945. godine.

Jedna od najvećih atrakcija prve izložbe ovakvog tipa u istoriji srpske policije svakako je preteča voki-tokija - prva sek- torska policijska stanica.

- Kada bi lampa počela da svetli, sektorski milicajac zadužen za taj rejon je posebnim ključem otvarao vratanca i javljao se na telefon kako bi dobio naređenja. Stanice su bile postavljen­e na većim raskrsnica­ma u Beogradu šezdesetih i sedamdeset­ih godina prošlog veka - priča Stojanović, inače policijski službenik, i dodaje da u Njegoševoj ulici i dalje postoji jedna takva stanica, koja nije u funkciji.

Neizostavn­i deo izložbe svakako je postavka od 35 različitih modela naoružanja. Izloženi su pištolji, karabini, poluatomat­ske i automatske puške, koje su korišćene od 1944. godine do danas.

- Posetioci najviše prepoznaju popularni MP40, koji su u seriji „Otpisani“koristili Dragan Nikolić i Voja Brajović, ali i poznatu „mafijašku“pušku „tomson M45“. Izložena je i „papovka“sa bajonetom, koji je korišćen za blisku borbu. Puška je u upotrebi od 1959. do danas - navodi Stojanović.

Osim istaknutih aspekata izložbe, predstavlj­ene su i uniforme koje su se koristile od 1804, kada je policijska funkcija bila poverene vojvodama, bimbašama, seoskim knezovima, a neposrednu izvršnu vlast imali su takozvani bećari, a kasnije i panduri (ovaj naziv tada nije imao negativnu konotaciju, već se koristio zvanično).

 ??  ?? Slobodan Stojanović pored
sektorske stanice Šmajser Tihog i Prleta
Slobodan Stojanović pored sektorske stanice Šmajser Tihog i Prleta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia