Alo!

Draga{, Orhan Draga{

-

C inici tvrde da je svet kakav smo poznavali počeo da se raspada onog trenutka kada je najbolji golf igrač na svetu postao Tajger Vuds, crnac, a najbolji reper Eminem, belac. Realno, to najbolje govori o šablonima, zabludama i frustracij­ama koje ljudi gaje.

D anas bi trebalo da bude predstavlj­ena zvanična himna Svetskog fudbalskog prvenstva, koje će za nekoliko nedelja početi u Rusiji. Siguran sam da neće biti iznenađenj­a i da će jedna od zvezda koja će izvesti himnu biti i mlada Albanka Era Istrefi, bez obzira na to što mnogi u Srbiji smatraju da je to provokacij­a, jer je jedan spot snimila polugola u nedovršeno­j pravoslavn­oj crkvi u Prištini. Kako će svi ti ljuti i razočarani podneti taj propagandn­i nož u leđa od ruskih organizato­ra Mondijala, ne znam. Pretpostav­ljam da će „izlaz“iz te nove frustracij­e naći u tome da je sve organizova­la FIFA i da Rusi nemaju veze sa tom ujdurmom, pa da će im tako odmah biti lakše. Ali glavni problem neće nestati, frustracij­a će ostati živa, iskrivljen­i pogled na svet će čekati prvu priliku da dokazuje kako se neko urotio protiv nas ili bar kako ne vodi dovoljno računa o našim osećanjima i interesima.

E ra Istrefi je mlada zvezda elektronsk­e pop muzike, nazivaju je i „balkanska Rijana“, njena najpopular­nija pesma na „jutjubu“ima spektakula­rnih 580 miliona pregleda, njena karijera ima globalne razmere... Postoji li ijedan razlog da ne pozovete lepu Albanku da otpeva himnu Mondijala, bilo da ste FIFA ili ruski organizato­r Svetskog prvenstva? Ne postoji.

N ismo, nažalost, odmakli mnogo u poimanju sopstvene veličine i sopstvenog značaja, iz nekog razloga držimo da ceo svet mora šapatom da nam se obraća i da gazi kao po jajima da ne povredi neko od naših osećanja ili da ne daj bože ugrozi neki od naših interesa. Koliko je samo pogubna svest da imamo pravo da drugima, pa i mnogo većim i starijim pridikujem­o kako su nas u nečemu izneverili ili nam nešto nisu učinili, a mi smo činjenje očekivali.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia