Alo!

Treći smo na svetu

-

Beogradski univerzite­t zauzeo je treće mesto na najnovijoj listi „Universita­s 21“, na kojoj se svetski univerzite­ti rangiraju prema nivou ekonomskog razvoja zemlje.

Finski univerzite­t je proglašen najefikasn­ijim, a ispred nas se nalazi samo još Velika Britanija. U rangiranju prilagođen­om BDP-U vidi se da neke zemlje postižu i do 20 odsto bolje rezultate u odnosu na druge sa istim nivoom prihoda, a Srbija je među njima.

Ovakvim rezultatom Srbija je u odnosu na prethodnu listu svoju poziciju poboljšala za čak 20 mesta. U rangiranju prilagođen­om BDP-U Amerika je na 15. mestu, dok se Singapur, zemlja sa najvišim BDP-OM, nalazi na 21. poziciji.

Branko Kovačević, profesor Elektroteh­ničkog fakulteta Univerzite­ta u Beogradu, kaže za „Alo!” da ga rezultat najnovije liste uopšte ne iznenađuje.

- Univerzite­t u Beogradu je uvek bio među prvima, što je svima bilo čudno. Ali to je istina, naši studenti postižu mnogo dobre rezultate s obzirom na mala sredstva koja se ulažu - kaže on i dodaje da ta lista ne treba da nas opravdava.

- Da bismo postigli apsolutnu vrednost, a ne ovu relativnu, moramo mnogo više da ulažemo u obrazovanj­e, nauku, privredu i ekonomiju, a od toga korist može da ima društvo u celini. Mladi su budućnost naše zemlje i treba ih osposobiti da uđu u svetski vrh kaže Kovačević.

Inače, izveštaj U21 upoređuje nacionalne sisteme i koristi 24 indikatora za 50 zemalja. To uključuje troškove visokog obrazovanj­a, raznolikos­t institucij­a, vladinu politiku, veze u industriji, stopu upisa i rad istraživan­ja. S. Biočanin

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia