Alo!

Roditelji bez dozvole dece ne smeju da vide ni ocene!od

U SRBIJI 2025.

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

„Donja granica o odlučivanj­u o ličnim da supo dacima spuštena na 16 godina, tako učenicima“i škole dužne da štite podatke o

Evropa više neće biti ista! Nova uredba EU, koja je juče stupila na snagu, o zaštiti ličnih podataka (GDPR), između ostalog predviđa i pomeranje starosne granice kada je reč o odlučivanj­u o deljenju ličnih podataka, pa sada iznosi 16 godina.

Članicama EU je ostavljeno da tu granicu mogu da pomere i na 13 godina, što znači da će škole, kao i ostale kompanije i institucij­e, biti zakonski obavezne da štite lične podatke „zaposlenih“, odnosno đaka. Dakle, ukoliko roditelji žele da vide ocene svog deteta u dnevniku, prvo će za to morati da nabave njegovu dozvolu, ukoliko je napunilo 16 godina. Bez te dozvole neće moći da imaju pristup tim podacima.

To znači da će dete od 16 godina davati dozvolu za upotrebu svojih podataka čak i roditeljim­a.

Mislim da mi za to nismo spremni - navela je Marija Boban sa splitskog pravnog fakulteta za „24sata.hr“.

Osim ocena, roditelji neće moći da „poseduju podatak“koliko, recimo, njihovo dete ima izostanaka, odnosno, za to će takođe morati da traže dozvolu od

svog deteta.

- U slučaju da neka škola na oglasnoj tabli objavi popis upisanih učenika, to će podrazumev­ati i angažovanj­e obezbeđenj­a, koje će morati da spreči druge osobe da taj spisak vide ili snime - objašnjava Suzana Hitrec iz udruženja direktora srednjih škola u Hrvatskoj.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia