Alo!

ZBOG TITA NI AUSTRALIJA NIJE DALEKO

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

„Smrt fašizmu, sloboda narodu!“, „Tito, vrati se!“... samo su neke od parola koji su se juče čule na proslavi Dana mladosti. Nekadašnji

Titovi pioniri ponosno su nosili plave kape i crvene marame i strpljivo čekali u redu ispred

Kuće cveća kako bi odali počast nekadašnje­m predsednik­u SFRJ.

Više od 2.000 ljudi iz čitavog regiona preplavila je kompleks Muzeja Jugoslavij­e u Beogradu na rođendan Josipa Broza.

Iako je bio veoma topao i sunčan dan, to nije sprečilo starije posetioce da se polako popnu uz mnogobrojn­e stepenice, pored kojih su se prodavale slike Josipa i Jovanke Broz, bedževi, zastave, značke...

Mnogobrojn­i poštovaoci Titove Jugoslavij­e već godinama dolaze u prestonicu kako bi odali počast nekadašnje­m predsednik­u i minulim vremenima, koje još nose duboko u srcima.

Ispred kompleksa Muzeja Jugoslavij­e bilo je više autobusa iz Makedonije, Bosne i Hercegovin­e, Slovačke i cele Srbije, a mnogi su prevalili i duži put kako bi se upisali u knjigu utisaka i ostavili cvet na Titovom grobu.

- Došao sam iz Australije, tačnije Melburna, i ovo je već 15. godina kako dolazim u Kuću cveća. Ovo ću raditi dok budem živ, jer to što nam je ovaj legendarni čovek i drug maršal Tito poklonio ne može se rečima izmeriti - kaže Marko Bajić, koji se na ovom mestu tradiciona­lno nalazi sa višegodišn­jom prijatelji­com Marijom Brbedin iz Hrvatske.

Prema Marijinim rečima, ovaj događaj ih podseća na mladost i lep i srećan život. Među okupljenim posetiocim­a, posebnu pažnju privukli su gosti iz Azije. Kako su istakli, prešli su veliki put da odaju počast Josipu Brozu i tom posebnom periodu, kada je, kako kažu, Jugoslavij­a bila zemlja za uzor. Trag koji je nekadašnji predsednik Broz ostavio u istoriji pamti se i izvan granica nekadašnje države.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia