Alo!

I Albanci su za podelu Kosova!

- Piše: DARKO ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Ivica Dačić, prvi potpredsed­nik Vlade, šef srpske diplomatij­e i lider Socijalist­ičke partije Srbije, u intervjuu za „Alo!“govori o rešavanju pitanja Kosova, o Crkvi, rekonstruk­ciji Vlade, ali i o SP u Rusiji.

 Srbija je poslednjih meseci aktivirala diplomatsk­e aktivnosti oko pitanja Kosova, u čemu prednjačit­e predsednik Vučić i vi, kako se razvija situacija?

- Moram da priznam da je predsednik Vučić poneo dosta tereta kada je reč o traženju rešenja za Kosovo na svojim leđima. Znate, nije nimalo lako pričati i ubeđivati dobar deo međunarodn­e zajednice da greši i da revidira stavove. Mnogi sa Zapada su isključivi i ne žele ništa da prihvate osim ispunjenja svih zahteva Albanaca. To ne može. Srbima ništa, a Albancima sve. Kakvi su onda to pregovori? To su ultimatumi.

 Da li se zaista tako vode razgovori?

- Znam ja da mnogi misle da Vučić i ja idemo na Zapad i na razgovore sa međunarodn­im državnicim­a i zvaničnici­ma kao

na veselje. A u stvari je mnogo gore. Zar zaista neko može da pomisli da nam Zapad nudi kolače i med? Nisu to nimalo lake stvari.

Šta je onda rešenje?

- Ja sam dosta puta govorio predsednik­u Vučiću da uvedemo reciprocit­et - kako oni nama, tako i mi njima. Ali on je taj koji dosta puta spusti loptu. Što se u mnogim slučajevim­a pokazalo kao ispravno. Ipak, ja ne mogu da dozvolim da nas ponižava Priština i mnogi sa Zapada.

 Da li ste zaista zapretili Britaniji, kao što pišu mediji?

- Srbija je mala zemlja i ona nikome ne preti. Ja sam samo rekao da bi bilo dobro da se London, ali i mnogi drugi prisete prijateljs­tva sa Srbijom. Ne mislite valjda da možemo blagonaklo­no da gledamo na poteze

pojedinih država koji direktno idu ka otimanju naše teritorije?

SPC se otvoreno izjasnila protiv vašeg stava o podeli Kosova, ali je, prema pisanju medija, i vezala Vučiću ruke u pregovorim­a. Kako to komentariš­ete?

- Poštujem Crkvu njen stav, ali moram da kažem da pored stava nisam video

neko ponuđeno rešenje. Crkva i vladike neka rade svoj posao, ali političari su ti koji odlučuju. Najlakše je reći: „Ne damo Kosovo.“Ali, ljudi, ko ga to daje? Ja? Vučić? Mi se borimo da sačuvamo što se sačuvati može. Ja i dalje, na primer, tvrdim da bi Albanci, kada bismo seli da razgovaram­o sa njima bez njihovih mentora, pristali na podelu Kosova, jer je to i za njih dobro rešenje. Pa meni su to otvoreno govorili i pojedini albanski lideri.  Šta su vam govorili?

- To da je ideja o podeli Kosova i za njih prihvatlji­va i najbolje rešenje.

 S kojim predstavni­kom Prištine bi Srbija najlakše našla zajednički jezik?

- Uh, ne volim što moram sa bilo kim od njih da pričam. A znam da to ne voli ni predsednik Vučić. Jednostavn­o, mi smo od naroda izabrani da štitimo interese srpskog naroda, a ne da biramo koga volimo da nam bude s druge strane stola. Teško je pregovarat­i i sa Pecolijem, i sa Haradinaje­m, i sa Tačijem. Videli ste da je na moj svaki argument u UN Flora Čitaku potezala Miloševića. Aman, ljudi, pustite čoveka, on je umro, dajte da rešavamo probleme. Ipak, oni se drže te svoje priče kao pijan plota, jer nemaju ništa drugo. Ništa nisu ispunili od ugovorenog, ali izgleda da im se može, jer ih niko ne

pritiska.

Ali čak ni u vašoj stranci nisu svi prihvatili ideju o podeli, pre svih Dejan Radenković?

- Poštujem svačiji stav. Ja sam

svoj izneo, ali nikakve druge ideje i predloge, evo, već decenijama nisam čuo. Nije ih čuo ni predsednik Vučić, koji je poveo unutrašnji dijalog o Kosovu. Dakle, molim lepo... Ponavljam, najlakše je kritikovat­i.

 Mnogi predviđaju da će SPS biti ispostava Palmine Jedinstven­e Srbije?

- To su gluposti. SPS postoji decenijama i jedna smo od najvećih stranaka, i tako će i ostati. Mnogi su nam predviđali i raspad kada je Milošević otišao u Hag, pa smo nekolicina mojih partijskih drugova i ja sačuvali stranku. Tako će biti i sada. Sa Draganom Markovićem imamo sjajnu saradnju. Naša koalicija traje najduže u istoriji parlamenta­rizma u Srbiji i nema potrebe da se tu bilo šta menja.

 Kakvi su odnosi u Vladi, da li ona radi „u leru“?

- Odnosi su dobri. Tu i tamo pojavi se koja trzavica, ali to je normalno. Ne bih se složio da radimo „u leru“. Rekao bih da radimo punom parom i da sve više i više shvatamo potrebu da radimo kao tim.

 Čovek ste koji dokazano voli sport, kako komentariš­ete izbor Mladena Krstajića za Mondijal?

- Ne bih se mešao u njegov posao. Verujem u njegov izbor i pozdravlja­m ga. Srbi su svi politički i fudbalski stručnjaci i sve znaju. Navijaću svim srcem za te momke u Rusiji.

„Poštujem Crkvu i njen stav, ali neka oni rade svoj posao, a političari da budu ti koji donose odluke“, kaže Ivica Dačić

 ??  ??
 ??  ?? Političari donose odluke, a Crkva neka radi svoj posao
Političari donose odluke, a Crkva neka radi svoj posao

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia