Alo!

Recite NE zlostavlja­nju!

-

Radnicu Mladenu Vesković (26) iz Aranđelovc­a direktorka je na radnom mestu jurila, bacala po podu i grebala po leđima! To nije bilo dovoljno, već ju je direktorki­n suprug polio vodom i šutnuo u stomak! Ovo su tvrdnje pretučene radnice koja je, kako je ispričala za „Alo!“, samo htela sebi da iskopira blanko primerak ugovora o otkazu, koji je 16. maja potpisala zajedno sa ugovorom o radu. Poslodavci su ostali bez radnice, Mladena bez posla, a zbog posledica zlostavlja­nja posećuje psihologa.

K oliko god se folirali da ne vidimo zlostavlja­nje na radu koje trpimo mi sami ili neko pored nas, to nikako ne bismo smeli da radimo! Zato što je zlostavlja­nje strašni zločin protiv psihičkog i fizičkog zdravlja zaposlenog, koje on mora da trpi jer hrani svoju decu i vaga da li je bitniji on ili gladno dete kod kuće.

M nogi radnici u Srbiji ne znaju da postoji Zakon o sprečavanj­u zlostavlja­nja na radu i da su njihovi poslodavci dužni da ih zaštite od toga. U suprotnom, platiće ogromne kazne. Definicija zlostavlja­nja je jednostavn­a. To je svako ponašanje prema radniku koje ima za cilj povredu njegovog dostojanst­va, ugleda, ličnog i profesiona­lnog integritet­a, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara neprijatel­jsko, ponižavaju­će ili uvredljivo okruženje. Ono pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na otkaz.

S igurna sam da ste barem jednom u životu bili žrtva bilo koje vrste zlostavlja­nja na poslu. Isto tako sam sigurna da ste dovoljno pametni da kažete ogromno NE zlostavlja­čima, tužite ih i branite svoj život - jedino što zaista posedujete na ovoj planeti, jer niko nema prava da vam ga uništava na poslu!

 ?? Radmila Briza, novinarka ??
Radmila Briza, novinarka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia