Alo!

Srpski piloti postaju Irci

Bez inostranih dozvola piloti ne mogu da lete na željene destinacij­e, niti da rade za inostrane avio-kompanije

-

Većina komercijal­nih i transportn­ih srpskih pilota „preletela“je jato stranih letača jer njihove srpske dozvole nisu međunarodn­o priznate, kao što je to bilo ranije, saznaje „Alo!“. Ta akrobacija izbila im je iz džepa oko 900 evra po dozvoli ukoliko su postali irski piloti ili, što je strašnije, oko 8.000 evra ukoliko su tražili dozvolu u nekoj od zemalja članica Evropske agencije za bezbednost vazduhoplo­vnog saobraćaja (EASA).

Kako srpski piloti tvrde za „Alo!“, bez inostranih letačkih dozvola ne mogu da lete gde požele u avionima koji su registrova­ni u Srbiji, ali ne mogu ni da rade za inostrane avio-kompanije jer Srbija nije članica te evropske agencije, te srpske dozvole zbog toga nisu priznate.

- Za nas je to veliki hendikep. Možemo, na primer, da dignemo srpski avion i odletimo do željene destinacij­e u EU, ali odatle nigde više, već pravo u Srbiju. Ruke su nam vezane. Ograničeni smo jer ne možemo da radimo za strane aviokompan­ije bez inostranih letačkih dozvola, niti da radimo za, na primer, aviotaksi kompanije. Ljudi ne znaju da nisu svi piloti zaposleni u nacionalno­j letačkoj kompaniji. Osim nje, postoji poljoprivr­edna, sportska i druga avijacija, a mnogi imaju sopstvene avione - kaže naš izvor i dodaje da je dobijanje dozvole u, na primer, nama najbližoj članici EASA - Hrvatskoj, veoma skupo i iznosi oko 8.000 evra.

- Oni traže da prođemo teoretsku i praktičnu obuku, uključujuć­i i polaganje ispita, dok je u Irskoj

potrebno izdvojiti samo 600 evra za dozvolu i 300 evra za lekarsko uverenje. Irci ne traže da imamo obuku jer su oni u celoj priči prepoznaju srpske dozvole kao validne i znaju za problem koji Srbija ima u vezi sa dozvolama. Oni nam izdaju njihove dozvole, poništavaj­u naše, postajemo njihovi piloti, ali nam je otvoren „dalji letački put“svuda u EU - navodi naš sagovornik, podsećajuć­i da cela Evropa zna da je srpska letačka škola jedna od najkvalite­tnijih i da su naši piloti

visokoospo­sobljeni da lete na svim tipovima aviona.

Prema njegovim rečima, ono što sada brine srpske pilote jeste što se letačke dozvole obnavljaju na godišnjem nivou, a postoji opasnost da ih piloti izgube jer je EASA već „lupila packe“Ircima zbog srpskih pilota.

- Šta ćemo onda da radimo, ne znamo! Jer niko od nas ne sme da sedne u strani avion i digne ga sa zemlje ukoliko nema inostrane letačke dozvole - navodi sagovornik našeg lista. R. Briza

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia