Alo!

NAUČNICI NA PRAGU REVOLUCION­ARNOG OTKRIĆA STIŽE TABLETA ZA DEBELE!

-

Mediji su preplavlje­ni savetima kako da smršamo, šta da jedemo, koje neverovatn­e napitke da pijemo, iako su do sada jedina rešenja bila da vodimo računa šta i kada jedemo i koliko se krećemo i vežbamo. Sada postoji nada da je revolucion­arni lek na pomolu!

Nažalost, nema tog napitka koji nam može skinuti salce. Do sada su samo neke metode dokazane kao uspešne.

Povećanje broja i raznovrsno­sti naših probiotski­h bakterija u crevima. To ćemo postići ishranom koja mora da bude bogata vlaknima, kojih ima u voću, povrću, mahunarkam­a, integralni­m žitaricama, orašastim plodovima i sema. menkama. Umereno jesti fermentisa­ne mlečne proizvode. Tu su i tradiciona­lni i, bitno je da su domaći, kiseli kupus, turšija i zaboravlje­na supa od junećih i goveđih kostiju. Izbegavati antibiotik­e, a suplementi koji sadrže probiotske bakterije su poželjni.

Vreme kada jedemo je bitno, pošto je naš organizam „isprogrami­ran“da jede i vari preko dana. Večernji obrok se duže vari, a za eliminisan­je masti i šećera iz krvi potrebno je i do dva i po puta više vremena, a to je ono što goji. Zato bi doručak trebalo da bude najobimnij­i obrok. Ručak je već manji obrok, sa smanjenom količinom ugljenih hidrata. Večera je najmanji obrok po količini, baziran na proteinima i povrću. Voće možemo jesti do popodneva.

Pravilno korišćenje zdravih masti u ishrani, a to znači koristiti sva devičanska ulja - suncokreto­vo, maslinovo, laneno, susamovo, od koštica grožđa, ali nikako za pečenje, prženje, kuvanje, već samo sirova. Za termičku obradu koriste se samo masti životinjsk­og porekla, a najbolje je ne koristiti masnoće pri termičkoj obradi, već pržiti u posuđu od keramike ili teflona. Najbolja vest je da je nauka, možda, napokon pred rešenjem i da je na pomolu revolucion­arni lek. On je zasnovan na iskustvima sa operacijam­a smanjenja želuca, a reguliše nivo hormona koji nam govore kada smo gladni, koliko da jedemo i kada smo siti. Narušen balans tih hormona dovodi do povećanog unosa hrane i gojaznosti. U istraživan­jima, koja su pri kraju, osobe koje su četiri nedelje koristile taj lek izgubile su od šest do 10 kilograma bez dijeta, mučenja i osećaja gladi. Ukoliko bi se taj lek našao u prodaji, posledice toga bi bile nemerljive. Gojaznost uzrokuje niz bolesti koje imaju najveću stopu smrtnosti - dijabetes, kardiovask­ularne i bolesti srca, veliki broj vrsta kancera. Sem toga, izaziva i probleme sa mentalnim zdravljem, hormonima, koštano-zglobnim sistemom, digestivni­m traktom...

J. Vasiljević

 ??  ?? Neće više biti iscrpljuju­ćih dijeta,
mršavićete uz pomoć tableta
Neće više biti iscrpljuju­ćih dijeta, mršavićete uz pomoć tableta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia