Alo!

MIRNINI OPANCI OBIŠLI SVET!

- Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

Mirna Rackov (42) iz Kikinde jedina je registrova­na žena opančar u Srbiji. Danas u svojoj radionici izrađuje oko 30 modela opanaka, koji su obišli svet, a odnedavno ih pravi i za pozorišne predstave i filmove. Jedna je od dvadesetak preostalih opančara u Srbiji koji taj zanat čuvaju od zaborava.

Mirna, poznata kao „maca papučarica“, opančarstv­om se bavi više od 10 godina. Sve je počelo u fabrici u kojoj je radila šest godina, a koja se bavila proizvodnj­om obuća i klompi, i tamo je, kako kaže, savladala osnove obućarskog zanata.

- Iz Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“došli su sa zahtevom da se urade opanci „pertlaši“, pa to smatram svojim početkom u ovom zanatu - priča Mirna za „Alo“.

- To mi se daleko više dopalo nego izrada redovne obuće, jer je skroz drugačiji princip rada. S obzirom na to da nisam bila zadovoljna uslovima u firmi u kojoj sam radila, uz podršku porodice i rukovodstv­a u „Guslama“odlučila sam da se osamostali­m. Registrova­la sam firmu 2009. godine i u tom trenutku oni su mi puno pomogli, davali su mi uzorke koje su imali u svom fundusu da mogu da krenem i sa novim modelima. Moje buduće zanimanje zasigurno je time bilo zapečaćeno izrada opanaka i obuće za folklor.

Danas je u ponudi „mace papučarice“više od 30 modela opanaka, sa prostora Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske, a najnoviji urađeni opanci su iz Ukrajine, koje je proizvela za potrebe njihovog KUD-A iz Sremske Mitrovice. Od mnoštva modela: banatski, šumadijski, sremski, lički, hercegovač­ki, šopski, makedonski, „sarajevsko polje“, najtraženi­ji su opanci „pertlaši“. To je, kaže Mirna, potpuno razumljivo.

- To je model koji obuhvata najveći broj igara, a najlakši je za izradu. Za dan može da se uradi pet do šest pari.

Iza njih su šumadijski

- sa kljunom i bez kljuna, makedonski, šopski i kapičari.

Druga krajnost su opanci „sarajevsko polje“.

- Srećom, ti modeli nisu mnogo traženi, zato što ni svaki KUD ne može da ima sve modele. Za jedan model je potrebno dva dana i taj rad ne može realno da se naplati, jer se kombinuje od tri boje kože, plave, crvene i bele, a od trakica se prave šare i posle se povežu sa đonom - objašnjava Mirna.

Da bi se napravio kvalitetan opanak, potrebno je prvenstven­o znanje, veština ruku i kvalitetan materijal, objašnjava ova skromna Kikinđanka, koja sve izrađuje sama, ručno, pomoću noža, sklapela, zumbe, čekića, makaza, kalupa, kože, konca i mašine „kaiser“stare više od 100 godina. Dok strpljivo secka ostatke obrađene prirodne kozje i juneće kože, kaže da strpljenje i rad donose uspeh. Nosilac je sertifikat­a Ministarst­va ekonomije za stari zanat, kao i mnogih drugih nagrada. Jedina je žena koja ima registrova­nu radnju za izradu opanaka u Srbiji.

- Počeci su bili veoma teški, ne samo zato što sam bila žena nego i zato što se ovaj posao nasleđuje generacija­ma - priseća se naša sagovornic­a.

- Bilo je ljudi koji su mi zaista pomogli, išla sam na seminare, okupljanja opančara i Kud-ova u Srbiji i, naravno, morala sam na licu mesta da pokazujem kako radim, jer je to bio jedini način da vam poveruju da se jedna žena bavi ovim zanatom - uz smešak priča Mirna.

Nakon teškog početka, Mirnini opanci danas obilaze svet. Traže ih iz Australije, Kanade, Austrije, Slovenije... Nedavno je uradila ukrajinske opanke za potrebe pozorišne predstave „Mirogord“, a šumadijske i takozvane pertlaše za igranu seriju „Koreni“i film „Čarape kralja Petra“, čije je snimanje u toku.

 ??  ?? Opanci raznih modela, od etno do modernog
stila Opanci ponovo u modi: Mirna Rackov
Opanci raznih modela, od etno do modernog stila Opanci ponovo u modi: Mirna Rackov

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia