Alo!

KAMENICAMA PO GOLORUKIM SRBIMA!

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Ni razrušenu crkvu ne smeju da obiđu! Raseljeni Srbi, koji su juče pokušali da obeleže seosku slavu na ostacima Crkve Svete Trojice u metohijsko­m selu Petriču, jedva su izvukli žive glave, kada ih je okupljena rulja kamenovala dok su sekli slavski kolač, navodi za „Alo!“Božidar Šarković, koji je tom prilikom i povređen.

Radosav Kizić je završio u bolnici sa tri kopče na glavi, njegov brat Nemanja je takođe povređen, a mene je kamenica pogodila u rame. Na kraju su jednog od naših sproveli na informativ­an razgovor da objasni „o kakvoj je to seoskoj slavi reč“. Strašno. Čuvalo nas je preko 100 policajaca, napadača je bilo oko 150 i osuli su kamenice po nama dok smo sekli slavski kolač. Ovo nas nije pokolebalo, nastavićem­o i dalje da dolazimo i slavimo seosku slavu - priča Božidar.

Marko Đurić, direktor Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju, osudio je blokadu prilaska raseljenih Srba crkvi kod Kline, navodeći da taj slučaj i radovi u blizini manastira Visoki Dečani „nisu incident, već posledica sveopšte društvene klime u kojoj se organizova­no negira i uništava sve što asocira na srpsko prisustvo na Kosovu i Metohiji“.

- Prognani Srbi iz Metohije se godinama sistematsk­i sprečavaju da hrišćanske praznike obeleže u svojim selima, a oni koji su faktički danas na vlasti, na terenu ne preduzimaj­u nikakve mere kako bi tu vrstu ekstremist­ičkog ponašanja sankcionis­ali i suzbili - naveo je Đurić.

A noć pre napada kod Kline, kamenovana je i ambulanta Zdravstven­og

centra iz Kosovske Mitrovice, koja se nalazi u Suvom Dolu, a tom prilikom su polomljena stakla na prozorima, rekla je dr Mirjana Blagojević, upravnica Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici. Policija je izvršila uviđaj, a dr Blagojević je podsetila da to nije prvi slučaj kamenovanj­a ambulante u Suvom Dolu, preneo je Radio „Kontakt plus“. Dr Blagojević je rekla da se događa da na svaka tri meseca ta ambulanta bude kamenovana.

„Dok smo sekli slavski kolač, krenule su da lete kamenice. Radosav je završio u bolnici, ali nas nisu uplašili, nastavićem­o

da slavimo slavu“, kaže Božidar Šarković

 ??  ?? Rulja pokušala da linčuje Srbe
Crkva je srušena 1999.
Rulja pokušala da linčuje Srbe Crkva je srušena 1999.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia