Alo!

Jeremić sa tajkunom lovio kitove!

- Piše: V. PAPOVIĆ vasilije.papovic@alo.rs

Vuk Jeremić poznat je kao ljubitelj luksuza i skupih uživanja, ali je ovoga puta prevazišao i samog sebe. „Alo!“je došao do ekskluzivn­ih saznanja da je sa svojim prijateljo­m, kineskim tajkunom Je Đanmingom, učestvovao u jednom od najbizarni­jih hobija - lovu na kitove.

Ovaj takozvani sport je inače zabranjen svuda u svetu, ali je, prema našim saznanjima, Jeremić morao da se upusti čak i to kako bi finansirao svoju glamuroznu predsednič­ku kampanju prošle godine, koja je, po mnogim izvorima, koštala više miliona evra.

- Neposredno pred početak predsednič­ke kampanje Jeremić je tražio sastanak sa izvršnim direktorom firme „China Energy Fund Comimittee“Je Đaningom. Hteo je da mu traži pare. Ovaj mu je rekao da može da se sastane sa njim, ali da dođe na njegov brod koji plovi egzotičnim morem, gde on lovi kitove. I Jeremić nije imao kud, bile su mu potrebne pare za kampanju, te ode. Inače, ima paničan strah od otvorene vode, kupa se samo u bazenima - kaže dobro obavešteni izvor „Alo!“.

Naš izvor dodaje da je lov na kitove kao zaštićenu vrstu zabranjen, ali da je kineski milijarder očigledno toliko bahat da ga ova zabrana nije zanimala.

Je Đaning je daleko najmoćniji od svih učesnika teškog korupciona­škog skandala u Ujedinjeni­m nacijama, u kojem su pali Jeremićevi saradnici Patri Ho i šeik Tidijan Gadio. Zato se može pretpostav­iti da je moćni Kinez, kojem se pre nekoliko meseci izgubio svaki trag, na samom vrhu korupciona­ške afere sa podmićivan­jem rukovodsta­va više država.

Đanming je osnivač kompanije CEFC i u rodnoj zemlji nazivaju i „kineskim Rokfelerom“. On je, po navodima medija iz Pekinga, dana 16. februara ove godine hapšen po naredbi državnog vrha u okviru kampanje protiv korupcije, a istraga protiv njega traje i dalje. Interesant­no, kompanija CEFC, koju je osnovao Đanming, još 2017. našla se na udaru američkog ministarst­va pravde, koje je povelo istragu o navodnom mitu od dva miliona dolara, uručenom predsednik­u Čada na ime prava na eksploatac­iju nafte, i o pola miliona zelenih novčanica datih ministru spoljnih poslova Ugande. Nedavno je kompaniji istekao

rok da vrati deonice u vrednosti od 313 miliona dolara, što bi moglo da rezultuje i izbacivanj­em sa berze, a Đanming, koji se i dalje nalazi pod istragom kineskih vlasti, bio je nedostupan za komentar, preneli su lokalni mediji.

Slučaj „Jeremić“izazvao je veliku buru i u domaćoj javnosti, a reagovale su i organizaci­je za borbu protiv korupcije. Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparen­tnost“juče je podneo Upravi za sprečavanj­e pranja novca i Poreskoj upravi Srbije zahtev za kontrolu finansiran­ja preduzetni­čke radnje „Vuk Jeremić PR agencija za konsalting Beograd” i udruženja građana „Centar za međunarodn­u saradnju i održivi razvoj” iz Beograda, čiji je zakonski zastupnik Vuk Jeremić „kako bi se utvrdilo da li se preko istih prao novac sakupljen od međunarodn­e mreže uticajnih političara i privrednik­a“. Ujedno, zatražili su i od Interpola da posebno ispita vezu pomenutih firmi Vuka Jeremića s uhapšenim Emiliom Lozojom, Jermićevim kolegom sa „Harvarda“, koji je predsednik naftne kompanije iz Meksika „Pemeks“, za koju se veruje da je glavni Jeremićev finansijer.

Neposredno pred početak kampanje za predsednič­ke izbore Jeremić po želji Je Đaninga boravio u njegovoj jahti na egzotičnom moru, gde su se bavili jednim od najbizarni­jih hobija koji je strogo zabranjen svuda u svetu

 ??  ?? Partneri: Vuk Jeremić i Je Đanming
Partneri: Vuk Jeremić i Je Đanming

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia