Alo!

Rampa za čvarke u Americi!

NA AERODROMU U BOSTONU „VAN REDNO STANJE“ZBOG SRPSKOG DELIKATESA STROGO ZABRANJENO

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Čvarci u Americi nisu dobrodošli! Beograđani­na Janka Mitića (27) na aerodromu u Bostonu zatekla je nesvakidaš­nja situacija kada su mu na njegovo zaprepašće­nje carinici oduzeli čvarke i suhomesnat­e proizvode, uz obrazložen­je „da ti proizvodi nisu dobrodošli zbog mogućeg širenja zaraze“.

Mitića, koji se u Ameriku zaputio trbuhom za kruhom kao sezonski radnik, veoma je razbesnela, kako sam kaže, besmislena situacija koju je doživeo po samom dolasku u obećanu zemlju, kada su ga strogi propisi ostavili bez hrane.

- Na čvarke sam navikao i volim da ih jedem. Poneo sam dva kilograma onih koje mi je deda napravio i još jedan kilogram kupovnih duvan čvaraka sa odgovaraju­ćom deklaracij­om. Takođe, oduzeli su mi kobasice i kulen, a prve nedelje ću biti bez plate. Dok sam ja bio zapanjen, za carinike je očigledno ovo bila uobičajena situacija, pa su mi objašnjava­li da takvi proizvodi nisu dobri za bezbednost zbog širenja bolesti i zaraza - priča Janko za naš list.

Međutim, osim navedenog, carinici su masovno oduzimali povrće i voće, a sve uz isto obrazložen­je, dodaje naš sagovornik.

- Razumem pravila i propise, ali je van svake pameti da ti neko zapleni koje kilo čvaraka, dok na drugoj strani kriminalci prolaze sa krijumčare­njem i švercom droge i oružja - čudi se on.

Da ovo nije jedinstven slučaj, potvrdila je i naša čitateljka Marija Panić (55), koja je doživela veoma neprijatnu situaciju na aerodromu u Cirihu, kada je ostala bez slaninice, domaće pršute i pinđura koje je ponela za svoju ćerku koja već godinu dana živi na Tenerifima. Kada se Marija zaputila kod svoje mezimice, koja se nedavno udala, te sada živi na tom španskom ostrvu, nije ni slutila da će đakonije koje je u torbi ponela stradati u strogoj carinskoj kontroli.

- Slanina, suvo meso i pinđur ja gledam, a sve ode! Odvojili me sa strane kao da sam nedajbože razbojnik zbog nekoliko kilograma mesa i specijalit­eta koji sam spremila posebno za ćerku i zeta. Kažu, delikates mora u vakuumiran­om pakovanju, inače nije bezbedno. Oduzete stvari su mi bile u ručnom prtljagu. Crvenela sam i gledala u ruke cariniku, da ne krene da pretresa veliki kofer. Srećom nije, pa sam sačuvala pečenje, sir i rakiju - ispričala nam je ona.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia