Alo!

Stečajni upravnik zataškao eksploziju plina?

-

- Pre mesec dana jedan radnik je lakše povređen, a pričinjena je i manja šteta u požaru i eksploziji plina u kotlarnici u preduzeću u stečaju „Hipol“a. d.. Međutim, stečajni upravnik Dejan Tomašević je pokušao da zataška nemili događaj i nastalu štetu od javnosti. Nije pozvao MUP da obavi uviđaj, kako nalaže zakonska obaveza stečajnog upravnika - naveli su zaposleni u preduzeću „Hipol“u pisanom obraćanju Centru za istraživan­je korupcije (CIK).

Kako je rečeno CIK-U, umesto da policija izvrši uviđaj, urađen je samo interni izveštaj o događaju. U zapisniku interne komisije navodi se da se eksplozija desila 14. aprila, oko 18 sati, „pošto je u kotlarnici procurio plin iz plinske boce, zbog čega je došlo do povratnog udara prema ventilator­u svežeg vazduha i pucanja stakala“.

U ovom izveštaju je navedeno da povređenih radnika nema, ali zaposleni tvrde da se, prema njihovim saznanjima, radnik Grujica Davidović javio Domu zdravlja u Odžacima 14. aprila uveče s lakšim povredama glave.

- Obaveštava­mo javnost da ovo nije prvi put da poverenik Dejan Tomašević zataškava stvari koje se tiču dešavanja i poslovanja u preduzeću „Hipol“a. d. u stečaju, kao i da kroz razne vidove isplaćuje nepostojeć­e troškove u velikim iznosima (gorivo, korišćenje sopstvenog vozila). Tomašević rasipa novac, a troškovi za mazut su 67.000 evra mesečno navode ranici.

Posebno je alarmantno, kažu izvori

CIK-A, što nijedan izveštaj, koji je stečajni upravnik mora da dostavlja Odboru poverilaca, nije verifikova­o Odbor poverilaca niti ga jr prihvatio, jer se cifre i iznosi u izveštajim­a nijednom do sada nisu, kako kažu, poklopile. Mimo toga, troškovi u preduzeću rapidno se uvećavaju.

- Iz nepoznatih razloga nabavlja se više mazuta nego što je predviđeno normativim­a. To nisu male količine, već 150 tona više svakoga meseca. Zapravo, više se troši, jer se nabavlja mazut lošeg kvaliteta, pa tako na mesečnom nivou, trošak po „Hipolu“a. d. u stečaju iznosi čak 67.000 evra ističe se u pismu.

Odbor poverilaca već treći ili četvrti put traži od poverenika Dejana Tomaševića da dostavi tačan izveštaj o poslovanju. O lošem rukovođenj­u, ali i umešanosti Tomaševića u propast drugih preduzeća, CIK je pisao već nekoliko puta.

- Loša uprava se nastavlja, a činjenica da je „Hipol“tokom 2017. imao dobit od 250 miliona dinara, a da u prva četiri meseca ove godine ne beleži nikakvu dobit, nego verovatno i gubitke, govori samo u prilog tome koliko je neuspešno i štetno rukovođenj­e stečajnog upravnika Dejana Tomaševića - poručuju zaposleni u pismu. E. A.

 ??  ?? Izrešetan: Ognjen Žanić
Utorak, 29. maj 2018. Sukob prekinuo
prijateljs­tvo: Aleksa Vasiljević
Izrešetan: Ognjen Žanić Utorak, 29. maj 2018. Sukob prekinuo prijateljs­tvo: Aleksa Vasiljević
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia