Alo!

Sve prolazi, vez ostaje!

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Nekada je bilo dovoljno pogledati narodnu nošnju kako bi se tačno znalo iz kog grada, čak i iz koje kuće, mladić ili devojka dolaze.

Ovo bogatstvo modela predstavlj­a tradiciju koja se ponovo vraća u modu, ističe sagovornik „Alo!“Miomir Aleksić, u čijoj se porodici umeće pravljenja narodne nošnje prenosi s kolena na koleno skoro

čitav vek!

Porodičnu radnju je u Umčarima 1920. osnovao Miomirov deda Dušan Aleksić i u početku je radio kao obućar i opančar. Nasledio ga je Radoslav, Miomirov otac. Zato naš sagovornik i smatra da je bilo predodređe­no da se bavi ovim zanatom.

Odrastajuć­i u radionici, Miomir je maštao da ga jednog dana pozdravlja­ju sa: „Dobar dan, majstore!“. Posao je preuzeo 1981.

- Proizvodim­o opanke i narodne nošnje kakve su se nekada pravile. Fascinantn­o je da je nekada svaka kuća znala da napravi dobar jelek, koji ispravlja ženu, istakne ono najlepše, a ponešto sakrije. Nošnja inače mora biti funkcional­na i udobna. Zato se koriste prirodni materijali - naglašava Miomir Aleksić iz Kaluđerice.

Dok nas vodi do radionice, ili kako kaže, prostorije u kojoj se „stvara čarolija“, ističe da su nekada postojale nošnje za svaki dan i posebne prilike, kao i da je taj zanat procvetao između dva svetska rata, kada su se u njega uključili majstori abadžije, terzije, opančari.

Kada smo ušli u

 ??  ?? Na razboju se prave pojasevi dugi
i do dva metra
Na razboju se prave pojasevi dugi i do dva metra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia