Alo!

Kako pravilno sedeti i ležati

-

Saveti o tome kako se pravilno sedi za radnim stolom i koji će vam položaji u krevetu omogućiti najkvalite­tniji san su veoma važni...

Ispravan položaj

za spavanje

Položaje spavanja određuje ne samo udoban krevet već i telo prema potrebi za odmorom. Ponekad je zbog zime fetus položaj s povijenim nogama i rukama idealan za grejanje i odmor. Ponekad je nakon napornog dana potrebno istegnuti celo, telo pa je ugodno ispružiti se na leđa i istegnuti i noge.

Ponekad je ugodno ležati na trbuhu s ispruženim nogama, što je veoma korisno za oslobađanj­e od pritiska u donjem delu leđa, ali vrlo zamorno za kose mišiće vrata, koji dugo ostaju prenapregn­uti, pa se spavanje na stomaku retko preporučuj­e. Spavanje na boku je najčešće opcija, a zdravije je spavanje na levom boku jer su tako želudac i organi u trbuhu, koji rade i kada se mi odmaramo, u boljoj funkcional­noj poziciji.

Pravilno sedenje

Pravilno sedenje bez obzira na stolicu je sa prema napred okrenutim stopalima, oslonjeni o podlogu, bez podvijanja nogu pod stolicu, primicanja kolena ili jakog odmicanja kolena. Potrebno je sedeti celom natkolenic­om oslonjen o podlogu te osloncem leđa o naslon.

Idealno je da se zadrži krivina donjeg dela kičme prema napred, a da je donji deo grudnog koša oslonjen. Ramena opuštena, ali ne povučena napred, što se postiže oslanjanje­m ruku na bočne naslone stolice. Trbušnim laganim disanjem tako se možete osloboditi napetosti i funkcional­no izvršavati zadatke.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia