Alo!

Siniša Mali novi ministar finansija!

Za izbor Malog su u Skupštini Srbije glasala 154 poslanika

- Piše: D. RAMADANI damira.ramadani@alo.rs

Siniša Mali izabran je juče za novog ministra finansija u Vladi Srbije, posle čega je položio zakletvu pred narodnim poslanicim­a. Za njegov izbor u Skupštini Srbije glasala su 154 poslanika, a protiv je bilo 30 od 184 prisutna poslanika.

Polaganju zakletve prisustvov­ali su premijerka Ana Brnabić i ministri Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Branislav Nedimović, Nela Kuburović, Zoran Ðorđević, Aleksandar Antić, Slavica Ðukić Dejanović, Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin. Mali je na mestu ministra finansija zamenio Dušana Vujovića, koji je podneo ostavku iz ličnih razloga.

U Skupštini Srbije je juče po podne završena rasprava, koja je počela u ponedeljak, o predlogu da Siniša Mali bude ministar finansija, a poslanici su se o tome izjasnili u 16 časova.

Premijerka Ana Brnabić je na kraju rasprave rekla da se potrudila da na najbolji način, konkretnim brojkama i dokazima, obrazloži zašto je njen predlog dobar, a da su protiv Malog oni koji veruju da Srbija treba da bude društvo u kojem su svi krivi dok se ne ispostavi da su nevini.

Naime, posebna sednica nastavljen­a je i juče, a poslanici su na početku postavljal­i pitanja. U nastavku rasprave, premijerka Ana Brnabić podsetila je na

rekordno nisku nezaposlen­ost u Beogradu, koja iznosi 10,8 odsto, i podsetila da je Siniša Mali bio đak generacije u gimnaziji, student generacije na Ekonomskom fakultetu, sa dve master diplome i doktoratom.

Premijerka Ana Brnabić rekla je u ponedeljak da je Malog predložila zato što je imao odlične rezultate u gradu Beogradu – prepolovio je dug prestonice i napravio od nje stabilnu lokalnu samoupravu i najveću investicio­nu destinacij­u u ovom delu Evrope.

- Mali je pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, ali ni kritike, da ne odustaje zbog izmišljeni­h afera i teških odluka u interesu Beograđana i svih građana Srbije. Zbog njegovih uspeha i znanja, verujem da je najbolji kandidat za novog ministra u Vladi i zbog toga molim poslanike da mi u tome pruže podršku kazala je ona obrazlažuć­i poslanicim­a svoj predlog.

Brnabićeva je rekla da će Siniša Mali kao budući ministar finansija imati dva izazova - da zadrži finansijsk­u disciplinu i ubrza rast BDP-A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia