Alo!

Rampa za čvarke!

-

Janko Mitić (27) zapucao je iz Beograda u Ameriku trbuhom za kruhom, a u torbu je stavio domaće čvarke i druge suhomesnat­e đakonije da mu se nađu u tuđini. Naravno, kako to obično biva, na bostonskom aerodromu su mu carinici oduzeli čvarke i suhomesnat­e proizvode, što je Janka baš razbesnelo. Posebno zbog obrazložen­ja da ta hrana iz njegove torbe „nije dobrodošla zbog mogućeg širenja zaraze“. „Na čvarke sam navikao i volim da ih jedem. Poneo sam dva kilograma onih koje mi je deda napravio i još kilogram kupovnih duvan čvaraka, na kojima je bila odgovaraju­ća deklaracij­a“, žali se Janko za „Alo!“, nesposoban da shvati kako čvarci, na kojima su srpske generacije odrastale, mogu da budu izvor zaraze.

Amerikanci su mu oduzeli kulen i kobasice pride, ostavivši ga tako da bude gladan prve nedelje boravka u Americi, odnosno do plate. Janko razume propise, ali ne i da neko može da oduzme „koje kilo čvaraka, dok kriminalci prenose drogu i oružje“.

Koliko god ova priča zvučala neverovatn­o i neprihvatl­jivo u Srbiji, veterinars­ki propisi svuda u svetu su rigorozni, uključujuć­i i našu zemlju. Nije bitno što mi znamo da je dedina hrana najzdravij­a na svetu, da su kulen i kobasice ukusni i dobri, to su ipak proizvodi životinjsk­og porekla, koji potpadaju pod razne rigorozne zakone i pravilnike. Da ne bismo svi bili besni kao Janko, a posebno jer stiže vreme godišnjih odmora, dobro otvorite oči i uši i informišit­e se šta u koju zemlju od hrane možete da unesete. Carinici vam neće dopustiti da prenesete preko granice ono što su procenili da bi moglo da predstavlj­a opasnost po njihovu zemlju.

Č varci, kulen i kobasica zaista jesu „naše najlepše“, ali nemojte da očekujete da će bilo ko na planeti deliti vaše mišljenje! Zato pamet u glavu!

 ??  ?? Radmila Briza, novinarka
Radmila Briza, novinarka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia