Alo!

BORIMO SE ZA KOSOVO IZ AMBISA U KOJEM SMO

- J. Đondović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će 17. jula, kada bude u zvaničnoj poseti Francuskoj, imati priliku da se sastane s Emanuelom Makronom predsednik­om te zemlje, i da s njim razgovara o svim pitanjima.

On je rekao da veruje u podršku Francuske na evropskom putu Srbije i dolazak još većeg broja investitor­a u našu zemlju!

Vučić je, nakon učešća na godišnjem sastanku Evropskog saveta za međunarodn­e odnose (ECFR) u Parizu, a govoreći o mogućnosti da se Francuska više uključi u proces evrointegr­acija Zapadnog Balkana, ocenio da je „Makron veliki lider“, te podsetio da je francuski predsednik na nedavnom Samitu Eu-zapadni Balkan u Sofiji vrlo jasno govorio o evrointegr­aciji Zapadnog Balkana.

- Emanuel Makron, predsednik Francuske, veliki je lider i on je u Sofiji govorio vrlo jasno, a ja mislim da dobro razumem kakav će biti njegov stav u julu. Zato, donekle razumem frustriran­ost nekih zemalja - rekao je Vučić.

Kaže da Srbija nema tu vrstu problema, „iako znamo da proširenje i nije baš na dnevnom redu mnogim zemljama Evropske unije i da to nije ni naročito popularno“, objasnio je predsednik.

- Ali, Srbija jeste popularna u Francuskoj. Nije Srbija ta o kojoj se govori loše i negativno. Naše je da nastavimo da radimo - poručio je Vučić. - Moja ideja danas, koja je pozdravlja­na od mnogih, jeste da počnemo da radimo za sebe. Na Balkanu je, za razliku od ostalih, bio drugačiji pristup - uglavnom su svi gledali kako koga da sapletu, a moja želja i moj pristup je da pomažemo jedni drugima i da sami razmišljam­o o svojoj budućnosti.

Predsednik Srbije naveo je i da se država bori za KIM iz ambisa u koji nas je po tom pitanju dovela prethodna vlast.

Vučić je ponovio političku metaforu da je prethodna vlast „pečatirala koverat“kosovske nezavisnos­ti.

Povodom optužbi pojedinih opozicioni­h političara da će on uvesti Srbiju u NATO, dati Kosovu stolicu u UN i umanjiti značaj Republike Srpske, Vučić je rekao da je video da to govore neki „belosvetsk­i pljačkaši i lopovi koji su krali milion i milione evra“.

- Ja njih razumem, jer oni polaze od sebe, uvek najbolje znaju šta su radili i šta bi radili - rekao je Vučić.

Reč je, inače, o izjavi Vuka Jeremića, a Vučić ističe da „to govori čovek koji je, zajedno sa prethodnim rukovodstv­om, stavio ne samo pečat, već i prethodno zalepio koverat, a onda i vosak dodao na koverat kosovske nezavisnos­ti, insistiraj­ući na glupom, neodgovorn­om i neozbiljno­m pitanju za Međunarodn­i sud pravde, čime umnogome otežao našu poziciju da se danas borimo iz ambisa u koji su nas doveli i da sada pokušamo da uradimo nešto za KIM“.

„Sastaću se s Makronom 17. jula“, rekao je predsednik

Srbije

 ??  ?? Aleksandar Vučić, učesnik
samita u Francuskoj
Aleksandar Vučić, učesnik samita u Francuskoj
 ??  ?? Oči u oči sa Edijem Ramom
Oči u oči sa Edijem Ramom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia