Alo!

Vukov general ZA MULJAŽE!

koji Zdravko Ponoš je jedini Jeremićev saradnik sa Patrikom je sa njim putovao na sve sastanke Hoom i kineskim tajkunom Je Đanmingom

- Piše: VASILIJE PAPOVIĆ vasilije.papovic@alo.rs

Zdravko Ponoš, izvršni direktor CIRSD-A i bivši načelnik Generalšta­ba Vojske Srbije, kako „Alo!“saznaje, najozbiljn­ija je karika u vezama Vuka Jeremića sa organizaci­jama poput CEFCA odbeglog kineskog tajkuna Je Đanminga sa jedne i pojedinih afričkih lidera umešanih u korupciju vrednu stotine miliona dolara sa druge strane.

Predsednik Čada i ministar spoljnih poslova Ugande su optuženi da su primali mito kako bi kineska kompanija dobila poslove u tim zemljama, a višemilion­ske svote koje su Jeremić i njegovi saradnici zaradili na ime konsultant­skih usluga dovoljno govore da se radilo o nimalo čistim poslovima. Zanimljivo je da je Zdravko Ponoš jedini Jeremićev saradnik koji je išao sa njim na svih 15 putovanja u Kinu i Hongkong u proteklih nekoliko godina. Osim energetike, koja mu je bila paravan, Đanming se bavio i poslovima u vezi sa oružjem i predstavlj­ao se kao čovek sa jakim vezama u vojnom vrhu te zemlje.

Prema saznanjima „Alo!“, Ponoš je vodio većinu razgovora sa stranim partnerima, a koliki je njegov uticaj na Jeremića, najbolje govori to što je i prilikom kandidatur­e Jeremića za predsednik­a Srbije bio čovek iz senke i vukao sve konce.

Kao bivši prvi čovek Vojske Srbije, Ponoš je prema našim saznanjima povezao Jeremića sa vojnim sindikatom, koji im je bio jedna od udarnih pesnica u

izbornoj kampanji. Istovremen­o, Jeremić je računao da preko Ponoša uspostavi i važne kontakte sa SDPR-OM, državnom firmom koja se bavi trgovinom naoružanje­m i vojnom opremom, kao i transferom tehnologij­a u toj oblasti. Ponoš je bio šef kabineta Vuka Jeremića u Ujedinjeni­m nacijama, ali zanimljivo je da na njegovim vizitkarta­ma piše da je general u penziji.

Zdravko Ponoš je rođen u Kninu 1962. godine, a od 2006. do 2008. godine obavljao je funkciju načelnika Generalšta­ba Vojske Srbije. Krajem decembra 2008. godine razrešen je dužnosti načelnika Generalšta­ba Vojske Srbije, nakon što je u javnosti kritikovao rad Ministarst­va odbrane. On je 2010. godine postavljen za pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije, u vreme kada je funkciju ministra obavljao Vuk Jeremić, i njih dvojica su od tada praktično nerazdvojn­i.

 ??  ?? Patrik Ho Ponoš, Jeremić i rukovodstv­o CIRSD na predavanju Patrika Hoa
Patrik Ho Ponoš, Jeremić i rukovodstv­o CIRSD na predavanju Patrika Hoa
 ??  ?? Jeremić i Đanming
Jeremić i Đanming
 ??  ?? Tekst iz Monda u kome se pominje Jeremić
Tekst iz Monda u kome se pominje Jeremić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia