Alo!

UMESTO LEKARA, POMOGAO VETERINAR!

-

Krpelji su preplašili zdravstven­e radnike! Kada im stigne osoba na čijem se telu nalazi taj parazit, ponašaju se kao da im je stigao pacijent kojeg su ujedali vukovi, lisice i medvedi istovremen­o!

Ovako za „Alo!“svedoči Mina B. (46), kojoj se tokom vikenda krpelj zakačio za butinu, a u najbližem domu zdravlja je umesto pomoći dobila savet kuda da ode. Na kraju, krpelja je izvadio - veterinar!

- Kada sam se u nedelju po podne vratila s pecanja, ušla sam u kupatilo da se istuširam i primetila krpelja na unutrašnjo­j strani butine. Palo mi je na pamet da ga sama izvadim, ali sam rešila da poslušam savet lekara i da se uputim u obližnji dom zdravlja - priča naša sagovornic­a, koja je odbila da navedemo ime ustanove jer se „dugo leči tamo i ne želi da ima probleme“. Po njenim rečima, otišla je pola sata pre kraja radnog vremena.

- Mislila sam da ću da sve završiti za pet minuta. Međutim, ne lezi vraže! Sestra mi je rekla da ne mogu da mi pomognu i da je najbolje da idem u Infektivnu kliniku KCS-A ili Zavod za kožne i venerične bolesti. „Ljudi, ali zašto bih zbog jednog krpelja išla tamo? Pa mogli ste sad, dok smo pričale, da ga iščupate?“- očajno sam pokušavala da rešim problem, ali uzalud - prenosi Mina i dodaje da je shvatila da bi joj vađenje krvopije oduzelo čitavo veče i odlučila je da „stvar završi sama“.

Ako je zaražen, priča Mina, nebitno je ko će ga izvaditi.

- Čim sam ušla u stan, pas mi je potrčao u susret i odmah me asocirao na veterinara. Nisam razmišljal­a ni sekund, već sam ga odmah pozvala. Čovek se smejao i rekao mi je da dođem za 15 minuta u ordinaciju. Uzeo je pincetu, uhvatio krpelja, okrenuo ga u smeru suprotnom kretanju kazaljke na satu i - gotovo! Ne znam da li je trajalo 15 sekundi navodi sagovornic­a „Alo!“.

Mina je jedna od onih kojima su medicinari odbili da pomognu, dok je primer Saše P. redak, ali delotvoran! Kako kaže za „Alo!“da se, čim je primetio krpelja na detetu, odmah uputio na VMA.

- Tamo su me primili iako smo civili, sve su završili za minut i rekli da će uraditi analize - naveo je on. R. Briza

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia