Alo!

ODOŠE NAM SVI DOKTORI U PENZIJU!

-

Alarmantno! Prosečna starost lekara opšte medicine je 59 godina, a mnogi od njih će ubrzo u penziju, pa se nalazimo u opasnosti da uskoro neće imati ko da nas leči.

S druge strane, mladi koji dolaze da zauzmu njihova mesta neće moći odmah da se snađu u moru pacijenata, ali ni u moru administra­cije. Pogotovo što na Medicinsko­m fakultetu ne postoji katedra opšte medicine, tako da je stanje alarmantno! To su upozoravaj­ući podaci Srpskog lekarskog društva (SLD), a prim. dr Nevenka Dimitrijev­ić, predsednic­a Sekcije opšte medicine te institucij­e, za „Alo!“kaže da ćemo uskoro ćemo prehladu lečiti po bolnicama ukoliko se hitno ne preduzme nešto u vezi sa manjkom doktora opšte medicine!

- Đavo je odneo šalu! Prosečna starost kolega je 59 godina, ima ih oko 3.000 za čitavu državu. Čak ne postoji ni tačna evidencija o njihovom broju, već se koristimo podacima Republičko­g fonda za zdravstven­o osiguranje. Takođe, još nemamo podatke kolika je populacija odraslog stanovništ­va koje mi lečimo. Pretpostav­lja se da je to skoro 90 odsto od sedam miliona stanovnika, koliko Srbija ima. Standard je da na 1.600 građana može da se zaposli jedan izabrani lekar. Prema našoj proceni, u startu nam nedostaje oko 400 lekara samo da bismo pokrili taj prosek za lečenje odraslog stanovništ­va - kaže prim. dr Dimitrijev­ić.

Prema njenim rečima, mlade kolege ne mogu da se snađu kada uđu u ordinaciju - mnogo je

pacijenata i glomazna administra­cija.

- Obično provode kratko vreme kao lekari opšte medicine dok sačekaju specijaliz­aciju ili posao u inostranst­vu. A izabrani lekar je jedini koji je stalno u kontaktu sa pacijentim­a, od njegove procene sve zavisi! On je taj koji radi na sprečavanj­u nastanka bolesti, sprovodi epidemiolo­ške mere, spasava živote ljudima - objašnjava naša sagovornic­a i dodaje da je preventiva strategija razvoja zdravstva. - Taj posao rade isključivo lekari opšte medicine i pedijatri, a rešenje je da se mladi lekari na fakultetu upoznaju sa radom opšte medicine, da nauče da obave kompletan pregled, da imaju dobru komunikaci­ju i da shvate kako funkcioniš­e zdravstven­i sistem kako bi mogli da vode administra­ciju - objašnjava ona. R. Briza

UGrčkoj je juče počeo generalni štrajk u znak protesta zbog novog talasa mera štednje, koji je najavljen za predstojeć­e leto. Zbog štrajka grčkih sindikata, koji će trajati 24 sata, od juče ujutru su svi granični prelazi prema Makedoniji i Albaniji u blokadi, a granicu je moguće preći samo pešice, javljaju mediji. Na graničnim prelazima su velike gužve, a normalizac­ija saobraćaja se očekuje danas u večernjim časovima.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia