Alo!

NIJE DIVERZIJA, NEGO KVAR NA KABLU

ALO! OTKRIVA ZAŠTO JE CENTAR BEOGRADA OSTAO BEZ STRUJE PRED PROSLAVU DANA POLICIJE

-

U nedelju, oko 10 časova, neposredno pred održavanje svečane ceremonije povodom Dana policije, centar prestonice je na dva i po sata ostao bez struje. Kako „Alo!“saznaje, posumnjalo se čak i na diverziju. Razlog prekida u napajanju strujom bio je ipak kvar.

Prema rečima Darka Glavaša, v. d. sekretara za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikaci­ju i koordinaci­ju odnosa sa građanima, na kablu, koji je proizveden 1979. godine i koji je tada i postavljen, desio se prekid.

- Vračarski plato u vreme kada je ovaj kabl postavljen nije bio toliko opterećen građevinam­a kao danas. Sada ima oko 50 odsto više zgrada nego nekad i višespratn­ice su zamenile kuće, pa je usled sleganja terena došlo do nagnječenj­a kabla. Kabl je ispao iz funkcije. Nadležne ekipe EMS-A su odmah preduzele sve mere.

Obišli su teren specijalni­m automobilo­m namenjenim za pronalažen­je kvara na kablovima pod zemljom. Pronašli su kvar na malouljnom kablu - kaže Glavaš za „Alo!“.

Kako smo saznali u EMSU, odmah nakon provere da li je reč o kvaru na jednom kablu ili na više njih naručeni su i potrebni delovi i spojnice, koji će stići za nekoliko nedelja. Zamena delova i rad na ovakvim kablovima, kako nam kažu u tom preduzeću, veoma je specifična.

- Radnici su obučeni u specijalna bela odela, zatvara se prostor oko mesta kvara i praktično se radi u vakuumu, kako vazduh ne bi došao do kabla - kažu za „Alo!“u EMS-U i dodaju da će kabl do sanacije biti zaštićen kako ne bi ugrozio životnu sredinu.

S obzirom na to da je kabl trenutno van funkcije, napajanje je obezbeđeno iz druge trafo-stanice.

- Trenutno napajanje centra grada ide sa trafo-stanice Beograd 1 na Karaburmi i sa Beograd 17. Nedavno je mnogo urađeno na ovom planu. Trenutni problem sa trafostani­com Beograd 20 je polaganje kabla na području Kaluđerice zbog problema nesavesne i neplanske gradnje. EMS i Republika Srbija rešavaju problem po problem i ide se sa realizacij­om projekta Beograd 20, koja je najbolja, najkvalite­tnija i najlepša trafo-stanica u ovom delu Evrope - rekao je Glavaš. K. Pjević

 ??  ?? Kabl oštećen zbog prevelikog broja zgrada na malom
prostoru
Kabl oštećen zbog prevelikog broja zgrada na malom prostoru
 ??  ?? Dana policije Kvar se desio neposredno pred proslavu
Dana policije Kvar se desio neposredno pred proslavu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia