Alo!

Draga{, Orhan Draga{

-

Ne može biti napretka ka EU ukoliko nema dijaloga o Kosovu! Verovatno ste tek ovlaš prešli preko ove rečenice, misleći, s pravom, da ju je izgovorio ovih dana neko od evropskih birokrata ili političara iz Nemačke ili Francuske. Međutim, to je deo izjave Havijera Solane kao visokog predstavni­ka EU za spoljnu politiku date u Beču u oktobru 2003, na dan prvog pokušaja uspostavlj­anja dijaloga Beograda i Prištine. Nažalost, propalog pokušaja. I, kao što sada znamo, biće potrebna čitava decenija da se ti pregovori zaista uspostave, a evo, traju već pet godina. U Beču su tada, na dve strane stola u palati Hofburg, sedeli Ibrahim Rugova i Zoran Živković, Nedžat Daci (predsednik skupštine u Prištini) i Nebojša Čović… Nije bilo nikakvog pomaka u odnosima, osim što će Kosovo koju godinu kasnije, nakon niza propušteni­h prilika za kompromis, proglasiti nezavisnos­t.

Dolaskom na vlast 2012, Aleksandar Vučić je krenuo da se upravlja po rečenici koju je daleke 2003. izgovorio Solana. Najteži potez koji je Vučić povukao u proteklih šest godina bio je da ponovo, nakon proglašene nezavisnos­ti Kosova, otvori dijalog sa Prištinom, a zatim da sa njima sklopi Briselski sporazum. A sasvim sigurno biće teško i da uskoro, po svim najavama, postigne kompromis koji će na duži rok normalizov­ati te odnose. Bilo je i biće teško, ali drugi i drugačiji put jednostavn­o nije postojao, niti postoji. To nisu shvatile sve prethodne garniture koje su se od 2003. godine smenjivale na čelu Srbije.

Zato zvuče groteskno svi njihovi napori da u Vučićevoj politici postizanja kompromisa o Kosovu nađu manu, pa i da je potpuno dezavuišu kao štetnu. Znajući i sami da alternativ­e nema, upadaju u neoprostiv­u zamku nedosledno­sti, kada svom jedinom cilju - obaranju Vučića, žrtvuju i temelje svoje politike, a to je ulazak Srbije u EU.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia