Alo!

Droga bila u filetima oslića

Na jednoj farmi nedaleko od Lime zaplenjeno poznatijeg 1.150 kilograma kokain-hidrohlori­da, mafijašima kao krek, koji je bio namenjen srpskim

- Piše: MARIJA IVANOV marija.ivanov@alo.rs

Peruanska policija je na jednoj farmi nedaleko od Lime zaplenila 1.150 kilograma kokain-hidrohlori­da, poznatijeg kao krek, koji je bio namenjen srpskim mafijašima, i tako razbila još jedan lanac krijumčare­nja droge iz Latinske Amerike u Evropu!

Kako su preneli peruanski mediji, trebalo je da droga vredna 45 miliona evra iz Perua bude brodom transporto­vana u Španiju, a glavni organizato­ri posla zapravo su kriminalci iz Srbije.

- Na farmi „Santa Marija“, koja ima 30 hektara, nađen je kokain-hidrohlori­d spakovan u filete oslića. Droga je trebalo morskim putem da stigne do luke u Španiji. Policija je uhapsila vlasnika farme Fernanda Andresa Negrona, kao i 12 Peruanaca i Kolumbijac­a koji su bili zaduženi za gajenje, pakovanje i transport koke. Istragom je utvrđeno da su oni zapravo samo bili zaposleni kod srpskih narko-bosova, koji su poslednjih godina postali dominantni u Južnoj Americi - preneli su tamošnji mediji i dodali da je policija identifiko­vala organizato­re i finansijer­e kokainske pošiljke, koji su najverovat­nije poreklom iz Srbije, ali njihova imena nisu saopštili.

Prema pisanju medija, Srbi su poslednjih godina zauzeli vodeću poziciju u narko-biznisu i kokain iz Južne Amerike transportu­ju u Evropu.

- U poslednje vreme je cena kokaina u SAD pala sa 25 hiljada dolara po kilogramu na 20 hiljada, pa ne treba da čudi što se šverc preselio u Evropu, gde cena za kilogram kokaina dostiže i 70 hiljada dolara. Mi nećemo imati milosti prema narko-bandama i nećemo dati mafiji da diše - naveo je tužilac Hektor Loaiza.

Podsetimo, poslednjih nekoliko godina u Peruu je uhapšeno više državljana Srbije zbog sumnje da su se bavili preprodajo­m kokaina. Tako je u avgustu prošle godine u Limi uhapšen Dragan Pavlović Pajo (45), koga su tamošnje vlasti označile kao „srpskog kralja droge“i „novog Eskobara“, a nije tajna da su vodeći trgovci drogom u Peruu članovi kalana „Amerika“, kojim je do hapšenja rukovodio Zoran Jakšić (57).

- Jakšić, vođa kriminalno­g klana „Amerika“, osuđen je pred peruanskim sudom u Limi na 20 godina zatvora zbog finansiran­ja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju deluje još od devedeseti­h godina - podseća izvor.

Peruanska policija ne isključuje mogućnost da upravo neki od tih srpskih klanova stoji iza najnovije zaplene kokaina.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia