Alo!

Naučio nas je da budemo ljudi, bio nam je kao otac!

GLUMCI TUŽNI ZBOG SMRTI OMILJENOG PROFESORA PREDRAGA BAJČETIĆA

- Piše: SONJA ANDRIĆ sonja. andric@alo.rs

Predrag Bajčetić, redovni profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u čijoj su klasi glumu završili neki od naših najuspešni­jih glumaca, preminuo je u 84. godini.

Na društvenim mrežama, njegovi bivši studenti, glumci svih generacija opraštali su se od svog omiljenog profesora. Koliko je značio za srpsku glumačku scenu, za „Alo!“pričaju Gorica Popović, njegova studentkin­ja, a kasnije i asistent na FDU, i Sloboda Mićalović, koja pripada poslednjoj generaciji glumaca kojima je profesor Bajčetić predavao.

- Veoma sam žalosna, jer je Predrag Bajčetić bio veliki profesor, iznedrio je mnogo glumaca, imao je sjajan pedagoški metod… Ja sam ga posetila dan pred smrt, bile smo Tanja Bošković i ja kod njega. Inače ga je mnogo njegovih studenata stalno posećivalo i to ga je veoma radovalo. Predrag Bajčetić je bio više od profesora, bio nam je kao otac. Usadio nam je jedan etički princip i usadio nam je ljubav prema pozorištu, prema glumi… Bio je veoma strog, što je bilo dobro, ali je svima nama trebalo vremena da to shvatimo. Hvala mu za sve što je učinio za nas. Pamtimo njegove rečenice koje, činilo se, kada su izgovorene nisu bile važne, ali vremenom, svaki njegov savet i njegova misao postaju vam jasni i shvatite koliki je bio umetnik i erudita - kaže za „Alo!“Gorica Popović, koja je bila i asistent profesora Bajčetića na Fakultetu dramskih umetnosti.

Glumica Sloboda Mićalović pripada poslednjoj generaciji glumaca kojima je predavao profesor Bajčetić, ona je klasa 1999. godine. Za „Alo!“ova čuvena glumica kaže da joj je teško da u nekoliko rečenica opiše koliko je profesor Bajčetić važna ličnost za glumu, film, pozorište…

- Ostaće up amć e n kao jedan od najčuvenij­ih profesora FDU.

On je i projektova­o zgradu u

Novom Beogra- du. Naučio nas je da se dostojanst­veno odnosimo prema svom poslu, prema umetnosti, prema glumi, režiji, pozorištu, filmu, književnos­ti, prema kolegama. Ali ono što je nama najdragoce­nije je to što je sve nas pokušao, a neke i naučio, da živimo dostojanst­veno i da budemo ne samo dobri glumci nego i dobri ljudi. Zahvaljuju­ći njegovim novim knjigama, koje će tek biti objavljene, budući glumci će biti bogatiji u obrazovanj­u - kaže za „Alo!“Sloboda Mićalović.

 ??  ?? Petak, 1. jun 2018. www.alo.rs Gorica Popović
Petak, 1. jun 2018. www.alo.rs Gorica Popović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia