Alo!

CENTAR SAMO ZA PEŠAKE

-

Ljubitelji šetnje centrom grada moći će da uživaju u pešačkim subotama, koje će uskoro ponovo biti uvedene.

- Ovo je projekat koji smo do sada radili i već smo se uhodali. Treba da se dogovorimo da li će to biti prva ili poslednja subota u mesecu. To će biti ispraćeno i nekim događajima - kaže

Darko Glavaš, v. d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaci­je i koordinaci­ju odnosa sa građanima.

Prema

nje- govim rečima, ovom prilikom će se, u saradnji sa službom Zavoda za javno zdravlje, meriti i kvalitet vazduha.

- U celoj zoni zatvorene ulice, a i u okolini, merićemo kvalitet vazduha, nivo ugljen-dioksida, kao i emisiju buke, i to dan pre događaja, tog dana i dan nakon pešačke zone, kako bismo videli koji su efekti realizacij­e ovakve manifestac­ije. U zavisnosti od toga, razmisliće­mo o tome da li bi ova praksa mogla da bude i malo češća, naravno uz skraćenje

zone zatvaranja. Na taj način bismo malo rasteretil­i centar grada od automobila, kojih je sada već previše, i kako bismo pozvali građane na alternativ­ne vidove prevoza - kaže Glavaš.

Pešačka subota prvi put je uvedena 2004. godine, i to na ideju čuvenog novinara Đoke Vještice. Prošle godine je obnovljena, nakon šest godina.

- To je naišlo na veoma pozitivan odziv sugrađana. Održali smo je četiri puta zaredom i nadamo se da će i ove godine, uz događaje koji će pratiti ovu manifestac­iju, ulepšati leto Beograđana i turista - kaže Glavaš. K. P.

 ??  ?? Raj bez automobila
Raj bez automobila
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia