Alo!

Mihailo, heroj

-

Priče o Mihailu Madžarević­u, hrabrom oficiru iz Valjeva, i njegovim izvanredni­m akcijama na reci Savi kod Šapca doprle su i do samog kralja Petra. Kralj ga je lično, na iznenađenj­e svih - a najviše samog Mihaila - pozvao na položaj, čestitao mu na hrabrosti i unapredio ga. Na kraju razgovora, očinski ga je zamolio da se čuva, jer takvi junaci su potrebni Srbiji.

Uskoro je Mihailo imao novu priliku za junaštvo. Pošto je neprijatel­jska vojska zarobila srpske vojnike i opkolila Mišarsku adu kod Šapca, 13. juna Mihailo sa pedesetak dobrovolja­ca kreće da ih oslobodi pod velikim rizikom da upadnu u zasedu. Briljantno­m akcijom prevario je neprijatel­ja. Zarobio je više od stotinu vojnika i sproveo ih do komande. Tada je njegova glava ucenjena na 50.000 kruna od austrougar­ske vlasti, a od Srbije je okićen još jednom blistavom Karađorđev­om zvezdom.

Trojna invazija 1915. godine na Srbiju od strane nemačkog i austrougar­skog carstva i sramni napad Bugarske u cilju uništenja srpske vojske, Mihaila je zatekla u odbrani Smedereva. Srpskoj vojsci je naređeno povlačenje, a Mikina jedinica je čuvala odstupnicu nanoseći neprijatel­ju gubitke. U svojim memoarima, Mihailo nije pominjao strahote bitaka i strašnih patnji kroz Albaniju.

Avgusta 1916. godine oporavljen­a srpska vojska kreće u osvajanje „Kapije slobode“, vrha Kajmakčala­na. Mihailo tada, po svedo- čenju Čede Miloševića, učitelja iz Valjeva koji je bio prevodilac Vojvode Mišića, traži od regenta i generala Saraja da mu povere akciju uništenja po zlu čuvenog mitraljesk­og gnezda na Kučkovom kamenu, na visini od 2.525 metara. Madžarević je na iznenađenj­e i radost celokupne Srpske i Francuske vojske iz ovog neverovatn­og poduhvata izašao bogatiji za čin majora, treću Karađorđev­u zvezdu i Legiju časti, koje su regent Aleksandar i general Saraj skinuli sa svojih grudi. Mihailo Madžarević sa samo 24 godine postaje najmlađi major srpske vojske.

U toku oslobađanj­a Bitolja, Mika je ranjen. Na oporavak je otišao u Bizertu, u Africi. Vratio se brzo na front i zamalo da

iskoristi okolnosti i ubije bugarskog cara, koji je obilazio rovove. Tada je shvatio koliko znači sreća u ratu. Srbi su probili front i rat se završava konačnim oslobođenj­em Srbije. Godine 1920, Mihailo napušta vojnu službu, a 1933. godine objavljuje knjigu „Kroz sjaj i senke rata“. Umro je 1965. godine u američkom gradu Libertvilu, a sahranjen je u porti Manastira Svetog Save.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia