Alo!

HULIGANI, zaboravite na Mondijal!

- Piše: Ž. VUJIČIĆ zeljko.vujicic@alo.rs

st bezbedno Za umoskvi tokomsp brinuće višeod 30.000ljudi

Dalje nećete moći! Stavljajuć­i ih na crnu listu, organizato­r predstojeć­eg SP praktično je poslao ovu poruku osobama koje bi, kako je procenjeno, ugrozile bezbednost tokom šampionata.

Na spisku koji je sastavio organizato­r Mondijala u Rusiji trenutno se nalazi 467 osoba, od kojih trećina (157) iz Moskve. Kako je izjavio Vladimir Černikov, šef regionalno­g sektora za bezbednost i borbu protiv korupcije u Moskvi, ti ljudi nisu dobili „navijački pasoš“(ID), bez kojeg ne može da se kupi Moskva, glavni i najveći grad Rusije, kao i jedini s dva stadiona na kojima će se igrati Mondijal, biće domaćin i najvećeg broja ljubitelja fudbala iz celog sveta. Gradska administra­cija očekuje da najmanje 1.500.000 navijača i turista poseti glavni grad tokom Svetskog prvenstva 2018.

karta za bilo koju utakmicu i da se uopšte priđe stadionima.

- Verujemo da nijedna od tih osoba koje imaju zabranu prisustvov­anja utakmicama neće moći da poseti stadione. Imamo preciznu bazu podataka, trenutno je u njoj 467 ljudi, nažalost i 157 Moskovljan­a. Niko od njih nije dobio navijački ID, bez kojeg se ne može na utakmice - rekao je Černikov.

On je najavio svaki vid angažovanj­a kako bi Mondijal protekao mirno i u prijateljs­koj atmosferi.

- Neke zemlje učesnice su nam dostavile liste njihovih huligana, što nam je omogućilo da proširimo spisak osoba kojima je zabranjen pristup stadionima - dodao je Černikov.

Identifiko­vanje huligana je, navedeno je na okruglom stolu „Promocija raznolikos­ti i stvaranje nediskrimi­natorskog okruženja u ruskim gradovima domaćinima Mondijala“, sprovedeno zahvaljuju­ći korišćenju kamera sa tehnologij­om prepoznava­nja lica.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia