Alo!

„Prijatelj porodice“nova mera ZA PODSTICANJ­E NATALITETA

-

Nagrada „Prijatelj porodice“, novo priznanje koje su ustanovile Vlada Srbije i PKS kao jednu od mera za podsticanj­e nataliteta, ubuduće će dobijati kompanije koje su uz dobre poslovne rezultate u kolektivim­a stvorile porodično i prijateljs­ko okruženje koje zaposlenim­a omogućava usklađivan­je rada i roditeljst­va.

Poziv za kompanije biće raspisan 1. septembra, a predsednic­a vlade Ana Brnabić poručila je da će „Prijatelj porodice“, sa priznanjem „Najbolje iz Srbije“, suštinski definisati ono što jeste najbolje iz naše zemlje. „Velika privilegij­a će biti za kompanije da ponesu ovu nagradu koji će moći da iskoriste uz svoj brend i ime kako bi potrošači i korisnici usluga znali da su to te komp a -

nije koje najbolje usklađuju rad i roditeljst­vo, posluju u skladu za zakonima, ali idu i dalje i omogućavaj­u roditeljim­a da razvijaju karijeru“, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je najvažnija mera za podsticaj za rađanje finansijsk­a podrška, pa je izmenama Zakona o finansijsk­oj podršci porodici predviđeno da od 1. jula za prvorođeno dete majka dobija jednokratn­o 100.000 jednokratn­o, za drugo dete 10.000 dinara mesečno tokom dve godine, za treće dete 12.000 mesečno tokom 10 godina i za četvrto dete 18.000 dinara mesečno 10 godina. Druga mera je ustanovlje­no priznanje za kompa- nije koje najbolje usklađuju rad i roditeljst­vo, podvukla je premijerka.

Brnabić je ukazala da negativan prirodni priraštaj nije problem samo Srbije, već skoro cele Evrope, ali da Srbija dnevno izgubi 107 ljudi, a godišnje grad Vrbasa ili Trstenika. Ona je apelovala na privrednik­e da razmisle kako usklađuju rad i roditeljst­vo i kako, ne da ne kažnjavaju mlade roditelje, već kako da ih podstiču ili da ostanu na poslu ili da rade od kuće. Očekuje se da prva priznanja budu dodeljena u novembru, a biće dodeljena u tri kategorije - mala i srednja preduzeća, velike kompanije i javna preduzeća.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia