Alo!

Taksisti udarili na Srbe, ali ćute kad Rusi dođu

U Beograd stigla ruska tehnologij­a sa srpskim vozačem. Za naručivanj­e taksija nije neophodno navođenje adrese, dovoljno je pokrenuti aplikaciju

- Pišu: V. NESTOROVIĆ - J. MITROVIĆ redakcija @alo.rs

Udri po domaćem, ali ćuti kad Rusi dođu! Nedavno, ceo Beograd je bio blokiran kada je oko 500 taksista odlučilo da uzme pravdu u svoje ruke protestuju­ći protiv kompanije za prevoz „Kar go“, međutim, sada, kad su Rusi došli, ne čuju se pozivi na bunt. U Beogradu je juče sa radom počeo „Jandeks“, najveći ruski onlajn servis za naručivanj­e taksija, no iako posluje po sličnom principu kao domaća aplikacija „Kar go“, prestoničk­i taksisti je ne doživljava­ju kao konkurenci­ju, niti dižu glas, naprotiv, jedan deo njih odlučio se da podrži rusku braću, pa je brendirao svoja vozila reklamama za „Jandeks“.

Aleksandar Bjelić, predsednik Udruženja taksista Srbije, rekao je da na srpskom tržištu nisu dobrodošli ni „Kar go“, ni „Jandeks“, međutim, ruski taksi prevoznik, prema rečima našeg sagovornik­a, poslovanje organizuje po korektniji­m uslovima u odnosu na „Kar go“.

- U „Jandeksu“rade taksisti, jer oni sklapaju ugovore s taksi udruženjim­a, a kod „Kar goa“zaposleni su fizička lica koja nisu taksi prevoznici. Osim toga, kada je u pitanju način plaćanja, uvođenje popusta koji je prisutno kod domaće aplikacije za sada ne postoji kod ruskog taksi prevoznika, a ukoliko to budu uradili, zna se šta im sledi. Dakle, „Jandeks“radi sa taksistima i regularnim cenama, a „Kar go“nezakonito

naplaćuje uslugu prevoza za koju nije registrova­n - objasnio je on razloge zbog kojih grad još nije blokiran.

Ipak, pojedini taksi prevoznici u gradu reklamiraj­u aplikaciju ruskog prevoznika, a Bjelić smatra da tako nešto nije u redu.

- Osuđujem reklame iz prostog razloga jer znam da to taksistima u našoj zemlji neće doneti ništa dobro. Taksisti koji budu radili za „Jandeks“postaće robovi te kompanije i od njih će ruski taksi prevoznik naplaćivat­i svaku vožnju - tvrdi naš sagovornik i napominje da „Jandeks“nije dobrodošao na srpsko tržište jer je njegovo poslovanje problemati­čno i u Rusiji, gde nije baš na dobrom glasu. Osim toga, kako navodi, „Uber“i „Jandeks“su partneri i često se udružuju da bi ušli na tržište nekih zemalja.

S druge strane, Vuk Guberinić, osnivač i predsednik kompanije „Kar go“, pozdravlja svaku inovaciju koja podiže nivo usluge i ne plaši se dolaska ruskih kolega.

- Mi ćemo kao mala lokalna kompanija nastaviti da se borimo za svoje mesto na tržištu. Jedino me iznenadila brzina kojom su se Rusi pojavili kod nas. To je ruska tehnologij­a sa srpskim vozačem. Moram priznati da sam je probao i da radi. Sada, da li će ponovo neki taksisti napraviti haos u gradu, zaista ne znam - kaže on.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia