Alo!

GAZDA IMA NEPRIJAVLJ­ENIH RADNIKA?!

Ucenjivao me je, pretio da će me prijaviti policiji. Uslovi za rad su nehumani

-

Vlasnik firme „Aqua fun” u Novom Beogradu ne prijavljuj­e radnike, plate im ne isplaćuje redovno, a i kad ih isplati, to bude u kešu, na ruke, ili u robi. Osim toga, primorava ih da kad odluče da napuste firmu potpišu papir na kojem se navodi da im firma ništa ne duguje, a ukoliko neko od radnika to odbije, ucenjuje ih da će ih prijaviti policiji.

Sve to tvrdi B. D., nekadašnji radnik firme „Aqua fun“, koji je, kako kaže, u toj firmi godinu i po dana sklapao i rasklapao bazene, ali i jedno vreme radio kao čuvar.

- Lagao je da me je prijavio, pa da će me prijaviti. To se nikad nije desilo, niti je, sada shvatam, imao nameru da to uradi. Tamo trenutno ima 10-15 neprijavlj­enih radnika, a letos je bilo sigurno oko 50. Svima je ostao dužan i na- pustili su ga, od projektana­ta do vodoinstal­atera i električar­a - navodi naš sagovornik i dodaje da Miljan Vuksanović, gazda firme, i njemu duguje novac. - Osim što sam godinu i po dana radio na crno, ucenjivao me je kad sam odlučio da odem i da potpišem papir da mi ništa ne duguje i tražio je da ja njemu isplatim nekih pet-deset hiljada evra kako me ne bi prijavio policiji na osnovu neke štete koja je, navodno, napravljen­a, a verujte da i ne znam o čemu se radi. Rekao je da će to meni da stavi na teret i da me prijavi policiji ako ne budem potpisao papir - priča za „Alo!“B. D. i napominje da je to odbio. Prema njegovim rečima, nije samo nepoštovan­je prava radnika na tim bazenima protivno onome što zakon nalaže već su i uslovi za rad krajnje nehumani i katastrofa­lni.

- Bazeni se pune bunarskom vodom, koja je bak- teriološki neispravna, ne postoji priključak za vodu, kao ni separatori za otpadne vode, a ona koja se ispušta odlazi u njive koje se nalaze pored Save - tvrdi on.

No tu njegovim mukama nije kraj, jer je Miljan Vuksanović, gazda firme, protiv B. D. nedavno podneo krivičnu prijavu, optužujući ga da je polomio šoferšajbn­u na kamionu, prozor, oštetio peć za picu u kuhinji i probio šakom bok frižidera, ali i da mu je pretio da će da ga izbode nožem, kao i da je oštetio firmu, jer je tokom zimskog perioda napravio račun za struju od 163.000 dinara. Sara Biočanin

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia